Το μέλι αποτελεί ένα απο τα αγαπημένα μας αγαθά και η παχύρεστη χρυσαφένια του μορφή, που την απολαμβάνουμε είτε στο πρωινό μας είτε ως συνοδευτικό σε διάφορες τροφές ακολουθείται απο διάφορους μύθους αλλά και αλήθειες. Ας δούμε λοιπόν με τη σειρά ποιοι είναι αυτοί:

 

  • Το μέλι παχαίνει

Μύθος: Αυτό είναι γενικά κάτι που λέγεται αρκετά συχνά και είναι λάθος. Εάν η διατροφή μας είναι γενικά ισσοροπημένη και στην καθημερινή μας ζωή υπάρχει έστω λίγη άσκηση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι τρώγοντας μέλι θα πάρουμε περιττά κιλά.

 

  • Το μέλι κάνει καλό μόνο στη διατροφή

Μύθος: Το μέλι πέρα του ότι είναι πλούσιο σε ζάχαρα που τονώνουν τον οργανισμό, έχει και επουλωτική δράση. Αποτελεί ένα προϊόν της φύσης το οποίο επουλώνει πολύ γρήγορα πληγές και εγκαύματα είτε σκέτο είτε μέσα σε αλοιφές.

 

  • Εάν το μαγειρέψεις δεν χάνει τις ιδιότητες του

Αλήθεια: Εάν το μέλι μαγειρευτεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μόνο τότε είναι πιθανό να ελαττωθούν τα οφέλη του (π.χ. όταν το μαγειρεύουμε για τα μελομακάρονα). Οι ιδιότητες του είναι πάρα πολλές και μπορούν να επηρεαστούν από τον τρόπο χρήσης αλλά σίγουρα δεν χάνονται.

 

  • Το μέλι έχει λιγότερες θερμίδες από ότι η ζάχαρη

Μύθος: Το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από ότι η ζάχαρη. Βέβαια το μέλι έχει πιο μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πιο καλό για τον μεταβολισμό του οργανισμού.

 

  • Το μέλι δεν χαλάει

Μύθος: Το μέλι είναι ένα φυσικό ανεκτίμητο προϊόν το οποίο δεν χαλάει εύκολα. Παρ’ όλα αυτά εάν αφεθεί ανοιχτό ή εάν χρησιμοποιηθεί κουτάλι το οποίο έχει νερό το απορροφάει και μαζί με την υγρασία του αέρα προκαλείται ζύμωση μεταβάλλοντας την ποιότητα του.

 

  • Βοηθάει την καύση του λίπους κατά τη διάρκεια του ύπνου

Αλήθεια: Το μέλι όντως αποτελεί την καλύτερη λύση για την καύση του λίπους κατά τη διάρκεια που κοιμόμαστε!

 

  • Η κρυστάλλωση του μελιού επηρεάζει την ποιότητα του

Μύθος: Η κρυστάλλωση αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο στο συγκεκριμένο προϊόν. Δεν το επηρεάζει όμως πουθενά!

~Κατράδη Ρούλα~

Share