Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 19 του Σεπτέμβρη το 1969 και προέρχεται από μια καλλιτεχνική οικογένεια. Ο πατέρας του, είναι ζωγράφος, η μητέρα του, έχει σπουδάσει θέατρο ενώ ο αδερφός του, είναι ποιητής. Η οικογένεια του λοιπόν, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και τελικά αποφάσισε να  ασχολήθεί με μεγάλη επιτυχία μάλιστα στη μουσική.

Ενδιαφέρον πληροφορία αποτελεί το γεγονός ότι στα 16 του λόγο της μεγάλης αγάπης που είχε για τα ντραμς και επειδή δεν μπορούσε να βρεί δάσκαλο, είχε βρεί κάποιον μεγάλο σε ηλικία, ο οποίος του έκανε μαθήματα στήνοντας καρέκλες στη θέση των ντραμς! Έτσι ενώ στην αρχή ήθελε να ασχοληθεί με αυτό, τελικά δεν τα κατάφερε και έτσι παράλληλα με το σχολείο, φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Ωδείο της Κύπρου μελετώντας κλασσική κιθάρα. Λίγο αργότερα έκανε βιολοντσέλο και πήρε μαθήματα βυζαντινής μουσικής.

Μόλις ο Αλκίνοος τελείωσε με την στρατιωτική του θητεία αποφάσισε να φύγει (1989) για την Ελλάδα για να σπουδάσει με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με δασκάλους όπως τη Λυδία Κονιόρδου και το Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Το 1993 εμφανίστηκε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όπου ερμήνευσε το ρόλο του Μοσχίονα στο έργο “Σαμία” του Μενάνδρου. Εκτός βέβαια από τις θεατρικές του δραστηριότητες στα 23 του χρόνια κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο ως τραγουδιστής με τον δίσκο “Στην αγορά του Κόσμου με τη συμμετοχή και της Δήμητρας Γαλάνης. Σε αυτό το album υπάρχει και το τραγούδι “Στην Αγορά Του Αλ Χαλίλι” ένα τραγούδι που έκανε τεράστια επιτυχία!

cdcover-01

Το 1995 κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο του, «Όπως μυστικά και ήσυχα». Οι στίχοι και η μουσική είναι και πάλι από το Νίκο Ζούδιαρη, ενώ η ενορχήστρωση από το Γιώργο Ανδρέου. Σ’ αυτό το album ξεχωρίζει το τραγούδι «Δεν μπορώ» και ο δίσκος αυτός, όπως και ο προηγούμενος, γίνεται χρυσός.

Τα καλοκαίρια του 1994-1995 ο Αλκίνοος Ιωαννίδης συμμετείχε στις συναυλίες της Ελευθερίας Αρβανιτάκη σε όλη την Ελλάδα και τον Οκτώβριο του 1995 εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής, στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου “Αναγέννηση, Κρήτη ανάμεσα σε Βενετία και Πόλη”.

Το 1997 βγάζει νέο δίσκο που εμφανίζεται ξεκάθαρα ως τραγουδιστής και έχει τίτλο «Ο Δρόμος, ο Πόνος και ο Χρόνος» σε μουσική και στίχους δικούς του και ενορχήστρωση του ιδίου και σε συνεργασία με το Γιάννη Σπάθα. Σημαντική πληροφορία ότι το εξώφυλλο, όπως και των δίσκων που ακολούθησαν, σχεδιάστηκαν αποκλειστικά από τον πατέρα του, Άντη. Οι κριτικές που ακολούθησαν για τη δουλειά του δεν ήταν παρά θετικές αφού δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιο κομμάτι!

cdcover-03

Στα μέσα του 1999 κυκλοφορεί τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Ανεμοδείκτης”. Η συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο παρελθόν, επιβεβαιώνεται με το τραγούδι “Αδιέξοδο” στο οποίο συμμετέχει και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Το 2000 Αλκίνοος έκανε μια καινοτομία και  κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με ζωντανές ηχογραφήσεις με δικά του τραγούδια, αλλά και με άλλων καλλιτεχνών από το Θέατρο Λυκαβηττού (Τζίμη Πανούση, του Διονύση Σαββόπουλου, των Χάρη και ο Πάνου Κατσιμίχα, του Μάνου Λοΐζου, του Μάνου Χατζιδάκι, του Ορφέα Περίδη). Τον Ιούνιο του 2003 κυκλοφόρησε ο έκτος του δίσκος “Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή” έχοντας εμπνευστεί από το βιβλίο «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητού», αγνώστου συγγραφέως, το οποίο όμως έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Αξίζει να αναφερθούμε στο ότι η ηχογράφηση διήρκησε περίπου 4 μήνες και το αποτέλεσματα ήταν τα περισσότερα τραγούδια να αγαπήθούν αμέσως αφού όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί παίζαν ολοένα και πιο συχνά τα κομμάτια του δίσκου.

cdcover-06

Ο Αλκίνοος έχει ένα ξεχωριστό ταλέντο και έχει συνεργαστεί ως τραγουδοποιός αλλά και ως ερμηνευτής σε δίσκους πολλών άλλων συναδέλφων του μέχρι και σήμερα. Επίσης έχει συνεργαστεί με  το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις», την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη Λαϊκή «Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, την Κρατική Ορχήστρα της Ελλάδας» και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Η φήμη του όμως είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό και δεν περιορίστηκε μόνο στην Ελλάδα και τη Κύπρο όπου έχει δώσει περισσότερες απο 1.700 συναυλίες αλλά έφτασε και στο εξωτερικό καθώς τα τελευταία χρόνια έχει δώσει περισότερες από 70 προσωπικές συναυλίες (Γαλλία, Ισπανία, Νέα Υόρκη, Γεωργία, Σικάγο, Ιντιάνα, Γερμανία, Μεγάλη Βρεττανία, Ρωσία, Βέλγιο κτλ).

 

 

 

Πηγή: http://www.tralala.gr/mousikes-biografies-alkinoos-ioannidhs/

Share