Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γεννήθηκε στο Περιστέρι στις 11 Δεκεμβρίου του 1992 στην Αθήνα και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές και ερμηνευτές. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες λαϊκούς τραγουδιστές του 20ού αιώνα. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και είχε εργαστεί αρχικά ως υδραυλικός και παράλληλα έπαιζε κιθάρα. Η οικογένεια του αποτελούνταν από 8 παιδιά, με μικρότερο το Μπιθικώτση.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έκανε δύο γάμους και απέκτησε συνολικά 3 παιδιά. Ο γιος του, Γρηγόρης, που έχει το όνομα του πατέρα του, αναδείχθηκε επίσης τραγουδιστής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποτε ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να δώσει στον γιο του το ίδιο όνομα μ’ εκείνον, και απάντησε “Γιατί όταν μια μέρα πεθάνω, θα ήθελα να επιστρέψει μετά την κηδεία στο σπίτι ένας Γρηγόρης Μπιθικώτσης”.

Ξεκίνησε στην δισκογραφία το 1949 σε ηλικία 27 ετών ως συνθέτης με το τραγούδι “Το καντήλι τρεμοσβήνει” σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, μερικές των οποίων τα “Του Βοτανικού ο μάγκας”, “Σε τούτο το στενό”, “Τρελοκόριτσο”, “Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα”.

Ο χαρακτηρισμός “σερ” που τον συνόδεψε σε ολόκληρη την πορεία του προήλθε από τον Δημήτρη Ψαθά όταν σε ένα χρονογράφημα στη στήλη του στην εφημερίδα “Τα Νέα”, με αφορμή το στίχο τραγουδιού “μια βαθιά υπόκλιση, ένα χειροφίλημα”, χαρακτήρισε με αυτό τον τρόπο τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Συνεργάστηκε με το Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο γνωρίστηκαν ενώ ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο αλλά και με το Μάνο Χατζιδάκι. Αξίζει να αναφέρουμε την ερμηνεία του στον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου όπου πραγματικά ξεχώρισε αφού χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό πεντάγραμμο. Μια εξίσου σημαντική ερμηνεία του ήταν στο «Άξιον Εστί» των Ελύτη – Θεοδωράκη. Ο Μπιθικώτσης τραγούδησε Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μάρκο Βαμβακάρη, Γιώργο Μητσάκη και Άκη Πάνου.

mpith6

Αξίζει να προσθέσουμε ότι τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο τον Ιανουάριο του 2003 με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 1997 οργανώθηκε λαϊκή συναυλία για να τιμηθούν τα 50 χρόνια προσφοράς του στο λαϊκό τραγούδι, ενώ σημαντική είναι η συναυλία που διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στις 11 Μαρτίου 2002 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με πρωτοβουλία του Γιώργου Νταλάρα και τη συμμετοχή δεκάδων σημαντικών καλλιτεχνών.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης απεβίωσε έπειτα από βραχύχρονη περίοδο νοσηλείας, στις 7 Απριλίου 2005 σε ηλικία 82 ετών. Στο τραγούδι “Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα” ακούγεται το εξής: “Ένα όμορφο αμάξι με δύο άλογα / να μου φέρετε τα μάτια μου σαν κλείσω….το ένα τ` άλογο να είναι άσπρο / όπως τα όνειρα που έκανα παιδί / το άλλο τ` άλογο να είναι μαύρο / σαν την πικρή μου την κατάμαυρη ζωή”. Αυτό έγινε πραγματικότητα προς τιμήν του στην κηδεία του, καθώς έξω από το ναό που ψαλλόταν η νεκρώσιμη ακολουθία βρισκόταν μια άμαξα με ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο.

bf22e29fdb7d511df9f207be7e8ab2fe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Share