Ο Μανώλης Χιώτης ήταν ένας απο τους πιο σημαντικούς μουσικοσυνθέτες της λαϊκής μουσικής και γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαρτίου του 1920. Αποτελεί πρότυπο καλλιτέχνη και έφερε την επανάσταση στην ελληνική μουσική καθώς ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος έφερε την καινοτομία της τετραπλής διπλής χορδής στο μπουζούκι.

Προερχόταν από μια ευκατάστατη οικογένεια που αρχικά ζούσε στο Ναύπλιο από το οποίο καταγόταν η μητέρα του Μαρία όπου και διατηρούσε ένα από τα πλέον αριστοκρατικά μπαρ της εποχής. Ο πατέρας του Διαμαντής πέθανε άδοξα αφού δολοφονήθηκε έξω απο το μαγαζί του απο κάποιον έμπορο ναρκωτικών που θέλησε να απομακρύνει. Λένε πως το ίδιο άτομο βρέθηκε μετά από χρόνια σε μαγαζί την ώρα που έπαιζε ο Χιώτης και σταμάτησε το πρόγραμμα καθώς θεωρούσε απαράδεκτο το γεγονός να διασκεδάζει τον άνθρωπο που σκότωσε τον πατέρα του. Λίγο πριν το 1920 η οικογένεια μετακόμισε και εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια ο Μανώλης Χιώτης. Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών ασχολήθηκε με τα μουσικά όργανα (κιθάρα, μπουζούκι, ούτι) κοντά σ’ έναν απο τους πιο γνωστούς μουσικοδιδασκάλους της εποχής, τον Γεώργιο Λώλο.

Το 1935 ο Χιώτης μαζί με την οικογένειά του επιστρέψανε στο Ναύπλιο, όπου και εκεί ο Μανώλης μόλις σε ηλικία 15 ετών έκανε τα πρώτα του βήματα ως μουσικός σε τοπικά μαγαζιά.

Έναν χρόνο μετά περίπου το 1936, ο Μανώλης Χιώτης αποφασίζει να κατέβει στην Αθήνα για να ασχοληθεί με τις σπουδές πάνω στο βιολί. Εκείνη την περίοδο έκανε κάποιες εμφανίσεις στα “Παγώνια” όπου και γνώρισε τον Στράτο Παγιουμτζή. Ο Παγιουμτζής διέκρινε σχεδόν αμέσως το ταλέντο του και έτσι τον πρότεινε στην Columbia κλείνοντάς του το πρώτο του συμβόλαιο.

Το 1937 φωνογράφησε και το πρώτο του τραγούδι «Γιατί δεν λες το ναι» με εκτελεστή τον Στράτο Παγιουμτζή. Λίγο αργότερα γνωρίζεται με τον Μπαγιαντέρα και παίζει μαζί του στις κλασικές εκτελέσεις των προπολεμικών επιτυχιών του.

Η καριέρα του Χιώτη όμως κορυφώνεται το 1946 όπου ηχογραφεί σε δεύτερη εκτέλεση το τραγούδι του «Ο πασατέμπος». Σ’ αυτή την ηχογράφηση χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την καινοτομία του, τη τετραπλή διπλή χορδή. Οι επιτυχίες του σιγά σιγά αυξάνονται και κατα τη δεκατία του ’40 ότι γράφει γίνεται σουξέ : «Πάλι στις τρεις ήρθες εχθές να κοιμηθείς» (Ντουο Χάρμα), «Θα σου πω το μυστικό μου» (Μ. Νίνου), «Το φτωχομπούζουκο» (Στ. Τζουανάκος) κ.τ.λ.

Το 1954, ο Χιώτης έκανε τον πρώτο του γάμο με τη γνωστή τραγουδίστρια Ζωή Νάχη την οποία απήγαγε όταν εκείνη ήταν ακόμη 14 ετών και απέκτησαν μαζί δυο παιδιά. Ο επόμενος γάμος του έγραψε ιστορία και και φυσικά πρόκειται για τη Μαίρη Λίντα, η οποία ήταν επίσης ανήλικη όταν τη γνώρισε. Ερωτεύτηκαν παράφορα κάτι που γινόταν αντιληπτό με τον τρόπο που έδεναν στη σκηνή. Τρίτο στεφάνι η Μπέμπα Κυριακίδου, με την οποία και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του.

Xiotis-Linta

 

(Εδώ ο Μανώλης Χιώτης με την Μαίρη Λίντα)

Ο Μανώλης Χιώτης αποτελεί μία προσωπικότητα που άλλαξε στην ιστορία και την εξέλιξη της μουσικής. Κατάφερε να κάνει γνωστό το μπουζούκι όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο καθώς η φήμη του απλώθηκε μέχρι και την Αμερική. Ακόμα και ο Τζίμι Χέντριξ είχε εντυπωσιαστεί από τη δεξιοτεχνία του Χιώτη, μαγεύτηκε από τον ήχο της κιθάρας, αλλά κυρίως του μπουζουκιού του. Δήλωσε δε στα τοπικά μέσα, ότι ο Χιώτης έπαιζε την καλύτερη κιθάρα στον κόσμο. Είναι αλήθεια ότι οι ειδικοί της εποχής του έμεναν εντυπωσιασμένοι, καθώς ήταν ένα σπάνιο μουσικό φαινόμενο. Ο Ελληνας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού έπαιξε μπροστά σε αρχηγούς χωρών και σημαντικές προσωπικότητες της εποχή, ενώ κλήθηκε από τον Λευκό Οίκο να τραγουδήσει στα γενέθλια του Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον.

 

jimi hendrixxx

Αξίζει ακόμη να πούμε ότι η «Σχολή Χιώτη» άλλαξε πραγματικά την μοίρα και το μέλλον του μπουζουκιού παγκοσμίως.

Ο δεξιοτέχνης αυτός του μπουζουκιού πέθανε τελικά σε ηλικία μόλις 50 ετών ταλαιπωρημένος από καρκίνο και μάλιστα την ίδια μέρα με εκείνη που γεννήθηκε (21 Μαρτίου). Στην κηδεία του ο Γιάννης Καραμπεσίνης έπαιξε με το μπουζούκι του Χιώτη τα «Ηλιοβασιλέματα» και το πλήθος τραγουδούσε συγκινημένο. Ο θάνατος του συγκλόνησε και όλοι οι τότε κρατικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν συνεχώς αφιερώσεις για τον μεγάλο μουσικό.

162701_485938622337_3673248_n

Ένα είναι το σίγουρο ο Μανώλης Χιώτης άφησε το στίγμα του στην ιστορία της ρεμπέτικης μουσικής και ακόμη και σήμερα αποτελεί το μεγάλο δάσκαλο του μπουζουκιού. Τραγούδια όπως «Σβήσε τη φλόγα», «Ο πασατέμπος», «Ηλιοβασιλέματα», «Περασμένες μου αγάπες», «Βουνό με βουνό δε σμίγει», «Έρωτά μου κατεργάρη», «Αφού το θες», «Το παλιό μου μπουζουκάκι», «Το χρήμα δεν το λογαριάζω» σημάδεψαν την εποχή και ακόμα συγκινούν και ξεσηκώνουν με τον ίδιο τρόπο.

~Κατράδη Ρούλα~

Share