Ο Τόλης Βοσκόπουλος γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στον Πειραιά και είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της γενιάς του στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ξεκινώντας την καριέρα του, λόγω του ντυσίματος του αλλά και του στησίματός του πάνω στη σκηνή, οι θαυμαστές του τον αποκαλούσαν «πρίγκιπα».

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958 μόλις σε ηλικία 18 ετών, και μετά από πέντε χρόνια, εμφανίστηκε στον κινηματογράφο. Ξεκίνησε στο χώρο της δισκογραφίας με το τραγούδι «Βήμα-βήμα» του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθοριστική του όμως καθιέρωση στο λαϊκό τραγούδι, ήρθε με το τραγούδι του «Άγωνία»,  το 1968. Ένα κομμάτι που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.

boskopoulos_tolis_-_agwnia_-_mpros_90-600x600

Είχε κάνει τεράστιες  επιτυχίες και γι’ αυτό βρισκόταν στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για πάρα πολλές δεκαετίες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ταλέντο αναγνωριζόταν συχνά και από άλλους Έλληνες καλλιτέχνες. Λίγο πιο συγκεκριμένα ο Γιάννης Πάριος είχε δηλώσει: «Ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης». Επίσης, και ο Γιώργος Γερολυμάτος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τη δεκαετία του 1970, όλοι οι νέοι τραγουδιστές στο χώρο, έσπαγαν το δόντι τους προκειμένου να μοιάσουν στο Βοσκόπουλο. Ακόμη, ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του σημειώνει: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».

parios_voskopoulos_afierwmeno_eksairetika_2016_04_001-600x429

Ο ίδιος ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε δηλώσει κάποτε σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Σεμίνα Διγενή: «Ξεκινώντας το τραγούδι, “πήρα” μαζί μου τον ηθοποιό Βοσκόπουλο”». Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι ήταν ο πρώτος τραγουδιστής που ερμήνευε όρθιος τα τραγούδια του εν αντιθέσει με την εποχή του, όπου συνηθιζόταν ο καλλιτέχνης να είναι καθιστός.

Πέρα από τραγουδιστής ο Βοσκόπουλος είχε γράψει στίχους αλλά και μουσική όχι μόνο για προσωπικούς του δίσκους αλλά και για άλλους καλλιτέχνες. Στην εποχή έχει μείνει το αξέχαστο  το ντουέτο του με τη Μαρινέλλα «Εγώ κι εσύ» το 1974, το οποίο έκανε ρεκόρ πωλήσεων και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.

afierwmeno_voskopoulos_marinella_2015_11_24_002

Έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες  ερμηνεύοντας τραγούδια Γιώργου Ζαμπέτα, Δερβενιώτη, Γιάννη Πάριου, Άκη Πάνου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Βασιλειάδη,  Μάριου Τοκα, Φοίβου, Πλέσσα, Κατσαρού, Βίρβου Λυμπερόπουλου, Πυθαγόρα αλλά και πολλών άλλων.

Η πιο γνωστή του όμως συνεργασία, η οποία έχει μείνει δικαίως στην ιστορία ήταν με τον Στράτο Διονυσίου τη δεκαετία του 1970. Αξίζει να αναφέρουμε το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, όπου οι 2 καλλιτέχνες είχαν συναυλία εκεί. Έτσι, ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τέτοια που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί 17.000 θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγούν από το μαγαζί.

dinisiou_boskopoulos

Τη δεκαετία του 1980 είχε πλέον καθιερωθεί ως ο «πρίγκιπας» του ελληνικού πενταγράμμου με πιστούς θαυμαστές, όπου έκαναν τους δίσκους του να σπάνε τα ρεκόρ πωλήσεων! Ο Τόλης Βοσκόπουλος έχει βραβευτεί αρκετές φορές με με ένα από τα βραβεία του να είναι το 2000 ΠΟΠ ΚΟΡΝ (μετέπειτα Αρίων).

Ανάμεσα στους θαυμαστές του υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από τον λαϊκό κόσμο των εργατικών συνοικιών, μέχρι την οικονομική ελίτ των εφοπλιστών, και βέβαια τον αείμνηστο Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.Σήμερα, στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ο Τόλης Βοσκόπουλος αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

Share