Βιολογικό κρασί

Είναι γεγονός ότι πλέον οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε βιολογικά προϊόντα ,και έτσι και οι παραγωγοί παραγάγουν ολοένα και περισσότερο φυσικό βιολογικό οίνο. Είναι θα λέγαμε μια τάση που φαίνεται να έχει κυριαρχήσει αφού οι διατροφικές μας συνήθειες είναι  γενικά πια σε φυσικά βιολογικά προϊόντα.

Στη Αμερική λοιπόν έγινε μια μεγάλη έρευνα , στην οποία συμμετείχαν αξιότιμοι και σοβαροί οινοκριτικοί από όλο τον κόσμο. Η δοκιμή έγινε στα  «τυφλά» αφού οι κριτές  κατά τη δοκιμή τους είχαν κλειστά τα μάτια. Δοκιμάστηκαν 74.000 φιάλες και το σημαντικό συμπέρασμα ήταν ότι τα βιολογικά κρασιά δεν υστερούν σε ποιότητα απ’ότι τα υπόλοιπα

Υπάρχουν όμως γενικά και πολλοί καταναλωτές οι οποίοι  δεν προτιμούν το βιολογικό κρασί αφού θεωρούν πως δεν είναι τόσο καλό στη γεύση. Το παραπάνω πείραμα όμως  στην Αμερική σίγουρα διαψεύδει αυτούς τους καταναλωτές, αφού είναι μύθος ότι το βιολογικό κρασί δεν είναι ισάξιο με τα συμβατικά.

Το πανεπιστήμιο της UCLA στην Καλιφόρνια μελετώντας προσεκτικά τα αποτελέσματα της έρευνας ανέφερε ότι τα κρασιά που έχουν πιστοποίηση eco βαθμολογήθηκαν με πάνω από 4,1 μονάδες κατά μέσο όρο από τι τα μη βιολογικά αντίστοιχα τους.

Η καθηγήτρια Magali Delmas , η οποία είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του UCLA δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Telegraph: «Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η υιοθέτηση της οικολογικής πιστοποίησης του κρασιού έχει μια σημαντική και θετική επίδραση στις αξιολογήσεις. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, επειδή αντικρούουν τη γενική αίσθηση ότι τα «οικολογικά πιστοποιημένα» κρασιά είναι χαμηλότερης ποιότητας.»

Τέλος,εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η καλλιέργεια χωρίς λιπάσματα μειώνει την απόδοση του αμπελιού, πράγμα που βελτιώνει την ποιότητα, γιατί το κλήμα χρειάζεται να ωριμάσει μικρότερη ποσότητα σταφυλιών και έτσι ο χυμός τους γίνεται πιο πυκνός και άρα πιο νόστιμος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Share