Η επίσημη ιστορία γύρω από τη δημιουργία του πρώτου cocktail ξεκινάει από τον 19ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη φορά που εμφανίστηκε η λέξη cocktail ήταν το 1803, σε άρθρο του αμερικανικού περιοδικού “Balance”. Η φράση ξεκινούσε: “Το cocktail είναι ένα τονωτικό ρόφημα, που αποτελείται από οινοπνευματώδη ποτά κάθε είδους, ζάχαρη, νερό και πιο πικρά ποτά…”

Τα cocktails όπως και σήμερα αποτελούνται από μια μίξη ποτών (συνήθως περιέχουν συνδυασμό αλκολούχων ποτών, λικέρ, χυμών, αναψυκτικών και διάφορων χρωστικών ουσιών), τα οποία διακοσμούνται με βρώσιμα ή και όχι αντικείμενα όπως ξυλάκια με φρούτα, διακοσμητικές ομπρελίτσες κ.τ.λ.

Από που όμως ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα και πως έφτασε να γίνει τόσο δημοφιλής; Υπάρχουν χιλιάδες θεωρίες που αιωρούνται είτε βασισμένες σε παλιά βιβλία, είτε σε παλιά δημοσιεύματα τα οποία όμως δεν γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση τους και έτσι καταλήγουν να αποτελούν απλά υποθέσεις.

Η περίοδος της ποτοαπαγόρευσης, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1919 οδήγησε στη λειτουργία πολλών παράνομων εργοστασίων παραγωγής αλκόολ. Παράλληλα λειτουργούσαν και είχαν γίνει πολύ γνωστά διάφορα μπαρ των εστιατορίων αλλά και κάποια club. Συχνά οι bartenders αναμείγνυαν οινόπνευμα με μια σειρά άλλων συστατικών όπως κρέμες και χυμούς προκειμένου να το κρύψουν από τα βλέμματα της αστυνομίας. Έτσι σιγά σιγά έγιναν περιζήτητα στο κοινό.

Μετά τη λήξη της ποτoαπαγόρευσης το 1933, οι bartenders ήταν ελεύθεροι πια να πειραματιστούν με τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ, συνεχίζοντας έτσι την ιστορία των cocktails.

prohibition14

Παρόλο που κατά τη διάρκεια του 1900 υπήρχαν φορές που τα cocktails δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή (όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων), στις δεκαετίες των 70’s και 80’s ξεκίνησαν να πάλι να γίνονται γνωστά. Αυτό αποτέλεσε μια από τις βασικές αιτίες που ο κόσμος ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για νέα είδη ποτών οπώς για παράδειγμα οι αρωματισμένες βόκτες που έκαναν τότε για πρώτη φορά την εμφάνιση τους.

Σύμφωνα με τον David Wondrich, η πιο παλιά χειρόγραφη συνταγή για cocktail χρονολογείται απο το 1831. Ο Captain J.E. Alexander αναφέρεται σε ένα μείγμα από τζιν, κονιάκ ή ρούμι ανακατωμένο με νερό και αρωματισμένο με ζάχαρη και μοσχοκάρυδο.

Ο πρώτος διάσημος bartender ονομαζότανε Jerry Thomas (1862) και δημοσίευσε έναν οδηγό δημιουργίας cocktail με όνομα «BAR-TENDER’s GUIDE or HOW TO MIX DRINKS». Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός του ότι έκανε τον διαχωρισμό ανάμεσα στα cocktails και γενικά στα ανάμεικτα ποτά, όπως εκείνων όπου η γεύση ήτανε πικρή. Τα συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται ακόμη στην ανάμειξη των cocktails αν και δεν έχουν την ίδια δημοτικότητα με παλιά.

PicMonkey Collage-cocktails

Η ιστορία των cocktails είναι γεμάτη με πολύχρωμους θρύλους και ιστορίες. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς από που προήλθε ο ορισμός “cocktail”, και για αυτό συνοδεύεται από πολλές αναληθής πληροφορίες. Μια ιστορία για παράδειγμα, αναφέρεται στο ότι το πρώτο cocktail ανακαλύφθηκε στη περιοχή του Μεξικού και πήρε το όνομα του από μια πριγκίπισα των Ατζέκων, ενώ μια άλλη μιλάει για το ότι η προέλευση του ονόματος προέρχεται από ένα ποτό που ονομάζεται «Coquetel” και σερβιριζόταν σε Γάλλους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Πολέμου την περίοδο της Ανεξαρτησίας από το 1775 έως το 1783. Ακόμη κάποιοι υποστηρίζουν το ότι πήρε το όνομα του από κάποια ιδιοκτήτρια μιας ταβέρνας, στην οποία άρεσε να διακοσμεί τα ποτά της με φτερά κόκορα, τα οποία χρησίμευαν στο να ανακατεύουμε το ποτό.

Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ καμία απόδειξη για κανένα από αυτά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα cocktails φτιάχτηκαν για να τα απολαμβάνουμε και με την όραση και με τη γεύση, ταξιδεύοντας το μυαλό και τον ουρανίσκο μας!

 

Share