Τι γνωρίζουμε άραγε για την πιο ερωτική ημέρα του χρόνου; Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ξεκινάει περίπου από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο ΜΥΘΟΣ

Στην αρχαία Ελλάδα στις 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις προς τιμήν της θεάς Juno, η οποία ήταν προστάτιδα της οικογένειας, των γυναικών και της συζυγικής αγάπης. Την επόμενη μέρα άρχιζε η γιορτή Lupercalia, κατά την οποία τα κορίτσια έγραφαν το όνομα τους σε έναν κλήρο και τα αγόρια ύστερα διάλεγαν τυχαία κάποιον από αυτούς μέσα από ένα βάζο. Το κορίτσι που τους τύχαινε τους συνόδευε για τη διάρκεια της γιορτής. Ήταν ένα είδος “προξενιού” της εποχής καθώς συνήθως τα ζευγάρια κατέληγαν παντρεμένα. Βέβαια κατά την κυριαρχία του Κλαύδιου Β’Γκίνες, πολλοί άντρες απέφευγαν το να καταταχτούν στις λεγεώνες και ήταν ένας από τους λόγους όπου και παντρεύονταν. Έτσι για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο Κλαύδιος, εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονταν όλοι οι γάμοι και οι αρραβώνες. Ο μύθος λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν ένας άνθρωπος που βοηθούσε πολλά ζευγάρια να παντρευτούν κρυφά. Η δράση του όμως έγινε σύντομα γνωστή στον αυτοκράτορα. Έτσι ο Άγιος Βαλεντίνος σύρθηκε στο παλάτι όπου και καταδικάστηκε σε θάνατο. Στις 14 Φλεβάρη τελικά τον αποκεφάλισαν και έτσι η καθολική εκκλησία μετέτρεψε την ειδωλολατρική Lupercalia, την παραμονή της οποίας μαρτύρησε ο Άγιος Βαλεντίνος, σε γιορτή για τη μνήμη του.

Ας δούμε όμως μερικές άλλες πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζουμε για τη συγκεκριμένη μέρα:

  • Εσύ το ήξερες ότι το Taj Mahal στην Ινδία χτίστηκε ως το πιο μεγάλο δώρο έρωτα σε ολόκληρο το κόσμο; Και όμως! Ο Αυτοκράτορας Shahjahan το έχτισε ως δώρο στη γυναίκα του, η οποία όμως πέθανε στη γέννα του παιδιού τους. Παραμένει ως σήμερα το έμβλημα του αιώνιου έρωτα.
  • Τη μέρα αυτή κατά το Μεσαίωνα πίστευαν ότι τα πουλιά ζευγαρώνουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου. Λίγο αργότερα, κατά τις αρχές του 1900 οι ορεσίβιοι Αμερικανοί πίστευαν το ίδιο για τα κουνέλια και έτσι κατέληξαν ότι αυτή η ημερομηνία δεν ήταν τυχαία συνδεδεμένη με τον Λατίνο Άγιο Βαλεντίνο και τον έρωτα.
  • Το σύμβολο της καρδιάς το οποίο και συναντάμε συνεχώς (ειδικά τη συγκεκριμένη μέρα) συμβολίζει τον έρωτα. Λίγο πιο συγκεκριμένα, οι αρχαιότερoι λαοί πίστευαν ότι η ψυχή ζούσε στην καρδιά και ότι εκεί ήταν η πηγή των συναισθημάτων, άρα και του έρωτα και της αγάπης που είναι τα πιο ευγενή συναισθήματα του ανθρώπου. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο θεός Έρωτας στόχευε την καρδιά των ανθρώπων όταν ήθελε να ρίξει τα βέλη του. Αφού λοιπόν η καρδιά από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε το σύμβολο της αγάπης, φτάνοντας στο σήμερα η καρδιά είναι και το σύμβολο της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου.
  • Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα υπολογίζεται ότι ένας μέσος άνθρωπος θα ξοδέψει περίπου 50 ευρώ εκείνη την ημέρα για να αγοράσει κάποιο δώρο ή για να βγάλει έξω το έτερον ήμισυ. Οι επιχειρήσεις στην Αμερική βγάζουν περίπου 35 εκατομμύρια δολλάρια εκείνες τις ημέρες.
  • Το μακρύτερο, σε χρόνο, φιλί δόθηκε σε διαγωνισμό φιλιού την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, και διήρκησε 30 λεπτά.Το συγκεκριμένο φιλί κατάφερε και μπήκε μέχρι και στο βιβλίο Γκίνες!
  • Το πιο αρχαίο μικρό δώρο στάλθηκε το 1415 μΧ από το δούκα της Ορλεάνης στη Γαλλίδα σύζυγό του που ήταν φυλακή στο Λονδίνο. Ακόμα και σήμερα είναι έκθεμα σε μεγάλη γκαλερί στην Αγγλία.
  • Στην Αμερική υπολογίζεται ότι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι η δεύτερη, μετά τα Χριστούγεννα, γιορτή στην οποία στέλνονται οι περισσότερες κάρτες και ανταλάσσονται οι περισσότερες ευχές.

Share