Πόσες φορές άραγε σας έχει τύχει να έχετε κάνει το τραπέζι και να έχετε βγάλει το καλύτερό σας μπουκάλι κρασί και τελικά να σας μείνει με αποτέλεσμα να χαλάσει;

Καταρχάς το κύριο ερώτημα εδώ είναι γιατί όταν αφήνουμε την φιάλη μας ανοιχτή το κρασί χαλάει; Η απάντηση είναι ότι το οξυγόνο μετατρέπει το κρασί σε… ξύδι! Γι΄ αυτό και η έκφραση «Αυτό το κρασί χάλασε είναι σαν ξύδι». Η λύση λοιπόν είναι να μειώσουμε το επίπεδο του οξυγόνου που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του κρασιού.

Για να δούμε όμως τώρα ποιες είναι και οι λύσεις για αυτό το πρόβλημα:

  • Αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση στον αέρα, βάζοντας αν όχι καπάκι έστω μια χαρτοπετσέτα στο πάνω μέρος της φιάλης.

StockSnap_D96E096FE5

  • Το μπουκάλι μας πρέπει να είναι πάντα όρθιο. Γι΄αυτό το λόγο δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο σε οριζόντια θέση. Οπότε πρέπει πάντα να θυμόμαστε να αποθηκεύουμε τη φιάλη όρθια, έτσι ώστε να μειωθεί η εκτεθειμένη στο οξυγόνο επιφάνεια του κρασιού, σε σχέση με αυτή ενός πλαγιασμένου μπουκαλιού.

 

  • Το κρασί πρέπει να διατηρείται σε σκοτεινό σημείο. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας, που ισχύει ιδιαίτερα  για τα ανοιχτά μπουκάλια! Η αποθήκευση πρέπει να γίνεται όχι μόνο σε σκοτεινά αλλά και δροσερά μέρη, όπου η σωστή θερμοκρασία δε ξεπερνά τους 21 βαθμούς. Για  τα κλειστά μπουκάλια ο καλύτερος χώρος είναι τα κελάρια και για τις ανοιχτές φιάλες το ψυγείο αφού βοηθάει να διατηρηθεί το περιεχόμενο κρασί, καθώς η ψύξη επιβραδύνει την οξείδωση.

800px-Wine_cellar

  • Δεν αποθηκεύουμε μια ανοιχτή φιάλη κοντά σε παράθυρο, αφού λόγω της έκθεσης στον ήλιο το κρασί αποχρωματίζεται!

wine-gone-bad-how-to-tell

 

Έτσι λοιπόν μπορείτε να απολαύσετε το κρασί σας και αφού ανοιχτεί χωρίς φόβο για αλλοίωση της γεύσης και της ποιότητάς του!

Share