Ο καφές είναι το νούμερο ένα ρόφημα σ’ ολόκληρο το κόσμο, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες πίνεται σε καθημερινή βάση από το 85% του πληθυσμού! Η καφεϊνη αποτελεί μια ουσία που βρίσκεται στα φύλλα, στους σπόρους και τους καρπούς περισσότερων από 63 ειδών φυτών παγκοσμίως! Τα συστατικά μάλιστα που καταλήγουν στο τελικό προϊόν μπορούν να ξεπερνουν τα… 2000!!!

Είναι λοιπόν γεγονός ότι έχουν υποθεί κατά καιρούς διάφορα γύρω από την κατανάλωση του.

Ας τα δούμε λοιπόν με τη σειρά:

  • Ο καφές σε ξεμεθάει μετά από ξενύχτι : ΜΥΘΟΣ

Η καφεϊνη σίγουρα σε βοηθάει να συνέλθεις λίγο και να βρεις τις αισθήσεις σου μέχρι ένα σημείο αλλά δεν σε ξεμεθάει.

  • Ο καφές είναι εθιστικός : ΑΛΗΘΕΙΑ

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να καταλήξει σε ένα είδος εθισμού. Άνθρωποι που έκοψαν ξαφνικά τον καφέ παρατηρήθηκε ότι είχαν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, υπνηλία και κούραση.

  • Ο καφές παχαίνει : ΜΥΘΟΣ

Ο καφές σαν προϊόν έχει 0 θερμίδες και δεν παχαίνει. Βέβαια με την πρόσθεση ζάχαρης, παγωτού, αλκόολ κ.τ.λ μπορεί να φτάσει και τις 400 θερμίδες.

  • Ο καφές προκαλέι αϋπνία : ΜΥΘΟΣ

Η καφεϊνη η οποία αποτελεί βασικό υλικό του καφέ προκαλεί αύξηση της συγκέντρωσης μας. Αυτό δεν συνεπάγεται όμως με το ότι πίνοντας καφέ προκαλέιται και αϋπνία. Τα άτομα τα οποία επηρεάζονται στον ύπνο έχει παρατηρηθεί ότι πιθανώς να μην είναι συνηθισμένα στην κατανάλωση του.

  • Η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων : ΜΥΘΟΣ

Η κατανάλωση καφεΐνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ούτε τα επίπεδα χοληστερόλης και δεν προκαλεί ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. Το μόνο που έχει παρατηρηθεί είναι μια μικρή προσωρινή άνοδος στην πίεση του αίματος μόνο σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη.

  • Ο καφές βελτιώνει την αθλητική απόδοση : ΑΛΗΘΕΙΑ

Και όμως ο καφές βελτιώνει σημαντικά την αθλητική απόδοση αυξάνωντας την αντοχή τόσο σε αερόβιες, όσο και σε αναερόβιες ασκήσεις. Η επίδραση της αυτή φαίνεται να οφείλεται στην ήπια διεγερτική της ικανότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού.

  • Ο καφές πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκυμονούσες : ΜΥΘΟΣ

Ο καφές δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στις γυναίκες που κυοφορούν και αποτελεί ασφαλές ρόφημα. Πρόσφατες μελέτες δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και αποβολής ή ανώμαλης ανάπτυξης του εμβρύου. Ωστόσο είναι συνετό οι έγκυες να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες καφέ ημερησίως.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά ανάλογα με τις ευαισθησίες του ατόμου. Αυτό συνεπάγεται με το γεγονός ότι είναι διαφορετική η ποσότητα καφέ που μπορεί να λάβει ο καθένας και να προκαλέσει είτε θετικά είτε αρνητικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του. Αν και ο καφές αποτελεί ακίνδυνο ρόφημα προς κατανάλωση συνιστάται να μην πίνουμε πάνω απο 3 φλυτζάνια την μέρα.

Share