Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τα σπιτικά λικέρ που είναι μεν τόσο γλυκά στη γεύση αλλά και τόσο μεθυστικά! Αποτελούν μια ευχάριστη απασχόληση και με το κατάλληλο μπουκάλι μπορεί να γίνει το ιδανικό δώρο για φίλους.

Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής του είναι να το αφήσεις κάτω από τον ήλιο τους καλοκαιρινούς ή και φθινοπωρινούς μήνες με αρκετή ζάχαρη και μπαχαρικά μέσα στα μπουκάλια. Για να το φτιάξετε σπίτι μπορείτε να ανακατέψετε αλκοολούχο ποτό με ζάχαρη και το αγαπημένο σας φρούτο! Εάν πάλι δεν θέλετε να παιδευτείτε και πολύ αντί για φρούτα μπορείτε να βάλετε κάποια αρωματική ουσία και αντί για ζάχαρη, σιρόπι. Ένα σημαντικό στοιχείο για το τέλειο λικέρ είναι ότι το ανακάτεμα των υλικών θα πρέπει να γίνεται σε γυάλινα βάζα που κλείνουν στεγανά!

Ποια είναι όμως εκείνα τα αλκοολούχα ποτά που είναι τα κατάλληλα για να φτιάξετε ένα σπιτικό λικέρ; Τα πιο γνωστά είναι η βότκα και το μπράντυ φυσικά! Όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ρακί ή τσίπουρο χωρίς όμως γλυκάνισο, αλλά και ρούμι.

Για τη βότκα τώρα, η οποία είναι πιο συνηθισμένη πρέπει να προσέξετε τι θα πάρετε! Δεν χρειάζεται να επιλέξετε κάποια ακριβή μάρκα, διαλέξτε την φθηνότερη επώνυμη βότκα για το λικέρ σας. Αυτό γιατί η επιλογή της βότκας σαν βάση για το λικέρ μας γίνεται για δύο βασικά της χαρακτηριστικά: είναι άχρωμη και άοσμη.

Το επόμενο βασικό υλικό μας είναι τα φρούτα! Εδώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πάρα πολλά αλλά τα πιο κοινά είναι τα εσπεριδοειδή με ή χωρίς τις φλούδες τους, τα κυδώνια, τα ρόδια, τα μήλα, τα βύσσινα, τα κεράσια αλλά και κουκούτσια από καρπούς. Όσο για τα μπαχαρικά χρησιμοποιήστε κανέλα σε μπαστούνι ή και γαρύφαλλα για υπέροχη μυρωδιά!

TIPS:

  • προτιμήστε εμφιαλωμένο ή απεσταγμένο νερό καθώς το νερό του δυκτίου περιέχει αρκετό χλώριο
  • Τα λικέρ χρειάζονται ανακάτεμα ανά μερικές ημέρες, ιδίως το πρώτο διάστημα, για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά και να έχουμε καλύτερο ενιαίο αποτέλεσμα.
  • Τα καταναλώνουμε έως 8-12 μήνες από την παρασκευή τους.
  • Εκτός από κέρασμα, τα λικέρ μπορούν να προστεθούν σε κρύα και ζεστά ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι

Έτσι με λίγη μόνο υπομονή έχετε ένα υπέροχο ποτό φτιαγμένο από εσάς για να δημιουργήσει την τέλεια ατμόσφαιρα στη παρέα σας!

Share