Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους τραγουδιστές αλλά και ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού. Αγαπήθηκε από τον ελληνικό λαό, καθώς τα τραγούδια του μιλούσαν απευθείας στις καρδίες του κόσμου.

Γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία στις 29 Αυγούστου του 1931. Η μητέρα του καταγόταν από τη Μικρά Ασία, και ο πατέρας του από τον Πόντο. Λόγω της μητέρας του, από μικρό παιδί αγάπησε το λαϊκό τραγούδι, ακούγωντας τα τραγούδια των προσφύγων με κύριο το θέμα εκείνο της ξενιτιάς.

Στα εφηβικά του χρόνια ορφάνεψε από πατέρα περνώντας δύσκολα και εργάστηκε σκληρά σε διάφορες δουλειές όπως σε εργοστάσια, υφαντουργεία κ.α. Με το τραγούδι πρώτη φορά ασχολήθηκε, όπως λένε οι φήμες, όταν κάποιο αφεντικό του τον άκουσε να τραγουδάει και του έκανε δώρο μια κιθάρα. Εκείνη η κιθάρα ήταν και η αρχή της καρίερας του. Περνούσε ώρες μαθαίνοντας τραγούδια όσπου κάποιος τον άκουσε και τον κάλεσε να παίξει στην ταβέρνα του.

Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε το 1950 στην Κιφησιά και 2 χρόνια μετά ηχογραφήθηκε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο “ Για μπάνιο πάω” στην Columbia. Δυστυχώς, μαζί με την πρώτη ηχογράφηση ήρθε και η πρώτη απογοήτευση, αφού τελικά το κομμάτι δεν πούλησε ποτέ. Η επιτυχία όμως δεν άργησε να του χτυπήσει την πόρτα, καθώς το δεύτερο τραγούδι που έβγαλε “Οι βαλίτσες” του Παπαϊωάννου αγαπήθηκε από το αγοραστικό κοινό. Έτσι, από εκεί και μετά υπήρξε μια ανοδική πορεία με πολλές ακόμη επιτυχίες και εμφανίσεις σε μαγαζιά. Οι ούρες από τον κόσμο προκειμένου να τον ακούσει ολοένα και μεγάλωναν στις εισόδους των μαγαζιών!

Το 1957 αρραβωνιάζεται με την Καίτη Γκρέυ όπου και τραγούδησαν μαζί το τραγούδι με τίτλο “Απόψε φίλα με” του Μανώλη Χιώτη. Αποτέλεσε μια τεράστια επιτυχία και σουξέ της εποχής! Λίγο αργότερα όμως αποφάσισαν να χωρίσουν.

grey3

Το 1959 η σχέσεις του με τη δισκογραφία είχαν αρχίσει να παίρνουν την κάτω βόλτα. Ο Καζαντζίδης βρίσκεται σε δικαστική διμάχη με την Columbia με αφορμή τις μεγάλου μεγέθους πωλήσεις του δίσκου που περιείχε τα τραγούδια “Μαντουμπάλα” (έσπασε ρεκόρ σε πωλήσεις) και “Δυο πόρτες έχει η ζωή”, σε μουσική του ίδιου και στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Η δισκογραφική έβγαζε εκατομμύρια πουλώντας το δισκάκι, ενώ ο ίδιος είχε πάρει λιγότερες από 1000 δραχμές. Εκείνα τα χρόνια συνηθιζότανε οι τραγουδιστές να πληρώνονται ένα ποσό εφάπαξ για τον κάθε δίσκο και δεν λάμβαναν ποσοστά από τις πωλήσεις. Ήταν ο πρώτος που διαμαρτυρήθηκε για αυτό και πολέμησε δικαστικά για να το αλλάξει!

Το 1965 ο Στέλιος αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί με το δικό του τρόπο απέναντι στο σύστημα διαπλοκής του νεοπλουτισμού της εποχής και στα αφεντικά της δισκογραφίας. Έτσι, αποφασίζει να σταματήσει να εμφανίζεται στα νυχτερινά κέντρα. Μέσα από αφηγήσεις διαφόρων φίλων του λένε ότι κάποιοι «νονοί της νύχτας», στις αρχές της δεκαετίας του 1960, απείλησαν σοβαρά τη ζωή του Καζαντζίδη, ο οποίος είχε πια αντιληφθεί ότι έπρεπε να σταματήσει. Μάλιστα, λίγο πιο συγκεκριμένα η Μαρινέλλα, με την οποία είχε συνεργαστεί σε λαμπρές επιτυχίες, είχε πεί πως μόνο στο μαγαζί που δούλευε ο Καζαντζίδης είχε απαγορεύσει οι τραγουδίστριες να κάθονται στα τραπέζια των εύρωστων οικονομικά πελατών.

Ο Στέλιος και η Μαρινέλλα το 1966 πέρνουν την απόφαση να παντρευτούν, αλλά σε διάστημα 2 ετών ο γάμος τους χαλάει, κρατώντας παρόλα αυτά φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Αρκετά χρόνια μετά βρίσκει τον “θησαυρό”, όπως συνήθιζε να λέει της ζωής του, τη γυναίκα του Βάσω.

marinela6

Το 1969 αποφασίζει να αποσυρθεί για περίπου 2 χρόνια από τη δισκογραφία. Εκείνη την περίοδο κάνει την προσπάθεια να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, την “STANDAR“, μια κίνηση που τελικά έπεσε στο κενό αφού τα κατεστημένα συμφέροντα και η λογοκρισία στα χρόνια της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν τον άφησαν. Την ίδια ακριβώς μοίρα είχαν και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις που προσπάθησε να αναπτύξει.

Ο Στέλιος κάνει μια μεγάλη παύση καθώς αποχωρεί για 12 χρόνια από τη δισκογραφία, όταν ξαφνικά το 1987 επιστρέφει με το δίσκο “Ο δρόμος της επιστροφής”.

Οι δίσκοι του σπάνε όλα τα ρεκόρ και γίνονται χρυσοί και πλατινένιοι! Γράφει το τελευταίο του τραγούδι όπου το ερμηνεύει λίγους μήνες πριν πεθάνει γνωρίζοντας πως το τέλος για εκείνον είναι πια κοντά (με καρκινώματα στον εγκέφαλο). Είχε τίτλο “Έρχονται χρόνια δύσκολα” που ουσιαστικά απευθυνόταν στους θαυμαστές του λέγοντας τους πια το μεγάλο αντίο…

Ο Στέλιος Καζαντζίδης υπήρξε θρύλος του ελληνικού τραγουδιού γιατί μιλούσε στις καρδιές του κόσμου. Αυτός ήταν και ο λογός που τα τραγούδια του είχαν τόσο μεγάλη απήχηση. Ανεξάρτητα την ηλικία ή την κοινωνική τάξη κατάφερνε να αγκαλιάζει με έναν μοναδικό τρόπο τις χαρές αλλά και τις λύπες των ανθρώπων.

Share