Η κανέλα είναι μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από ένα αειθαλές δέντρο τροπικών περιοχών, το Κασσιά και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου. Καλλιεργείται στην Κεϋλάνη, Ινδία, Κίνα, Αντίλλες και αλλού. Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αξιοζήλευτο διατροφικό πλούτο και ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες. Τα κύρια συστατικά της κανέλας είναι: 1-4% πτητικά έλαια ,8% φλαβονοειδή. Ο φιλόσοφος Θεόφραστος αναφερόταν στην κανέλα ως «κυννάμωμον», δηλαδή γλυκό ξύλο.

Στην αρχαιότητα,  η κανέλα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία των πάντων, από διαθλάσεις έως μια δυσπεψία. Η λέξη «κανέλα» είναι λατινικής προελεύσεως (canella), ενώ η αρχαία ελληνική ονομασία του φυτού ήταν κιννάμωμον, από την οποία προέρχεται η αγγλική λέξη cinnamon. Στην Ελλάδα βέβαια έχει κυριαρχήσει η λατινική λέξη κι όχι την ελληνική.

  1. Το συστατικό σιναμαλδεύδη

 

Η σιναμαλδεύδη επιδρά στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει και στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό.

 

  1. Πέψη

 

Τα εκχυλίσματα της κανέλας χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα των γαστρεντερικών προβλημάτων και βοηθούν να ηρεμήσει το στομάχι. Αυτό συμβαίνει γιατί η κανέλα περιέχει έναν παράγοντα που βοηθάει πάρα πολύ σε τέτοιου είδους προβλήματα και χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην καταπολέμηση των στοαχικών πόνων και την πρωινή ναυτία. Επίσης η κανέλα είναι αποτελεσματική σε ένα  ζεστό φλιτζάνι τσάι μετά από ένα βαρύ γεύμα.

  1. Μεταβολισμός – Μείωση βάρους

 

Η κανέλα παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και σας βοηθάει να χάσετε βάρος όταν είναι μέρος ενός προγράμματος διατροφής και τακτικής άσκησης. Επιπλέον, μειώνει  τη χοληστερόλη του αίματος στα κατάλληλα επίπεδα. Η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει τη διαδικασία μείωσης περιττών κιλών  αν την προσθέσετε στο πλιγούρι βρώμης, στο γιαούρτι, ή σε οποιαδήποτε γεύμα.

  1. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό

 

Αυτό συμβαίνει διότι η κανέλα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά της να εμποδίζει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων και μυκητών.

 

  1. Ενισχύει την μνήμη

 

Ύστερα απο πολλές έρευνες έχει πλέον αποδειχθεί ότι, η κανέλα ενισχύει την γνωστική επεξεργασία και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, βοηθάει στην αύξηση της μνήμης, και μειώνει μακροπρόθεσμα το κίνδυνο της νόσου του Alzheimer.

  1. Ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα

 

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη και της καρδιοπάθειας. Έρευνα έδειξε ότι άτομα με πρόβληματα παχυσαρκίας βελτίωσαν τους δείκτες στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
Την κανέλα μπορούμε να τη προμηθευτούμε είτε σε σκόνη είτε σε στικς. Τα στικς διατηρούνται ως και 1 χρόνο, ενώ η σκόνη εώς και 6 μήνες.Η σκόνη προτιμάται γενικά γιατί δίνει πιο έντονη γεύση. Θα πρέπει να διατηρείται σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος.

~Κατράδη Ρούλα~

Share