Καθώς οι μέρες περνούν, κάθε σπίτι προετοιμάζει το τραπέζι του για την Καθαρά Δευτέρα. Στην Ελλάδα η μέρα αυτή συμβολίζει την έναρξη της Σαρακοστής για την Ορθόδοξη εκκλησία. Σύμφωνα με την εκκλησία λοιπόν, η Καθαρά Δευτέρα πήρε το όνομα της από τους Χριστιανούς, οι οποίοι “καθάριζαν” το πνεύμα τους αλλά και το σώμα τους με την προσευχή και τη νηστεία.

Ποιοι λοιπόν οι μεζέδες και τα εδέσματα που συνηθίζουμε να τρώμε εκείνη τη μέρα; Η λίστα είναι μεγάλη με κάποια βασικά φαγητά και τις παραλλαγές τους.

Ένα από τα αγαπημένα ορεκτικά που δεν γίνεται να λείπει είναι φυσικά οι ταραμοσαλάτες. Μια τροφή άκρως γευστική και θρεπτική, η οποία παρασκευάζεται από τα αυγά του μπακαλιάρου. Μπορεί να έχει είτε λευκό είτε κόκκινο χρώμα και καταναλώνεται εκτός από την Ελλάδα και στην Τουρκία.

Για το ψωμί επιλέγουμε πάντα την παραδοσιακή λαγάνα. Η λαγάνα δεν διάφερει στη σύστασή της από το απλό ψωμί, αλλά στον τρόπο με τον οποίο έχει ζυμωθεί και στο επιπλέον σουσάμι.

Lagana-special-bread-for-Ash-Monday-DSC05898

Η αμέσως επόμενη κατηγορία είναι τα θαλασσινά και τα όστρακα. Πρώτη θέση στο σαρακοστιανό τραπέζι το χταποδάκι, οι γαρίδες, τα μύδια αλλά και τα καλαμαράκια! Υπάρχουν διάφορες συνταγές που μπορείτε να βρείτε για τα θαλασσινά αλλα εμείς θα σας προτείναμε τα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, το ξιδάτο χταποδάκι και τα μύδια με μουστάρδα και ούζο, τα οποία θα μείνουν αξέχαστα στον ουρανίσκο σας!

photo-1448043552756-e747b7a2b2b8

Ένα από τα σημαντικά ορεκτικά και κυρίως είναι τα όσπρια και οι οσπριοσαλάτες με λευκά φασόλια, αποφλοιωμένα ρεβίθια, φακές. Με τα κατάλληλα μυρωδικά και λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν μια υπέροχη γευστική εμπειρία!

Και για επιδόρπιο την τιμητική του έχει ο χαλβάς! Ένα γλυκό που προτιμάται τη συγκεκριμένη μέρα και παρασκευάζεται είτε με σιμιγδάλι είτε με ταχίνι σε πολλές παραλλαγές. Η επιλογή δική σας, καλή σας όρεξη λοιπόν και καλή Σαρακοστή!

 

Share