Από την ιστορία του κρασιού αλλά και με το πέρασμα των χρόνων αναπτύχθηκαν πολλές θεωρίες και μύθοι για το κρασί. Ποιές όμως είναι αυτές που τελικά είναι αλήθειες και ποιες ψέματα; Ας ξεκινήσει λοιπόν η λίστα απο την αρχή:

  1. Όλα τα κρασιά αν τα αφήσεις να ‘ωριμάσουν’, γίνονται ολοένα και καλύτερα

 

Σήμερα όλα τα κρασιά τα οποία παρασκευάζονται έχουν ημερομηνία λήξης και για την ακρίβεια αυτή είναι εντός του έτος που εμφιαλόνωνται.

Μόνο τα λευκά κρασιά είναι εκείνα τα οποία αντέχουν το πολύ διετία. Με εξαίρεση λοιπόν κάποιων τύπων που ευνοούνται στην γεύση κατά την ωρίμανση (κάποια ημίγλυκα και κόκκινα), το να αφήσετε το κρασί να ωριμάσει για να γίνει καλύτερο είναι μύθος.

 

  1. Το λευκό κρασί ταιριάζει να συνοδεύται με θαλασσινά και το κόκκινο με τα κρεατικά

Αυτό αποτελεί μια προτίμηση κατα το άτομο και όχι κανόνα. Είναι κρίμα για αυτους που το τηρούν κατά γράμμα για τον απλό λόγο του ότι υπάρχουν απίστευτοι γαστρονομικοί συνδιασμοί θαλασσινών με συνοδία κόκκινου κρασιού που μαγεύουν τον ουρανίσκο! Για παράδειγμα στο βραστό σολωμό με μαϊντανό ή σε ψητά φιλέτα τόνου δοκιμάστε το κόκκινο κρασί και θα αναγνωρίσεται πόσο αναδεικνύεται η γεύση τους!

 

  1. Πρέπει να είσαι ειδικός για να μπορέσεις να εκτιμήσεις το καλό κρασί

Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο μύθο αφού σήμερα το κρασί μπορεί να το κρίνει ο καθένας για το αν ειναι καλό απευθείας με την ικανότητα της γεύσης. Όπως μπορείς να αντιληφθείς για το αν αυτό που τρώς έχει χαλάσει το ίδιο ισχύει και για αυτό που πίνεις. Το καλό κρασί μπορείς αμέσως να το καταλάβεις από τα αρώματα που βγάζει και ύστερα απο την γεύση του. Εάν εκείνη είναι ξινή και σε παραπέμπει σε γεύση ξιδιού καταλαβαίνεις πως πιθανόν να έχει χαλάσει.

 

  1. Η θερμοκρασία σερβιρίσματος για το κόκκινο κρασί πρέπει να είναι η θερμοκρασία δωματίου.

Αυτό ήταν ένας “κανόνας” ο οποίος προέρχεται απο τον 19ο αιώνα όταν η θερμοκρασία δωματίου ήταν το περισσότερο 17° C. Οπότε σήμερα και με την βοήθεια της τεχνολογίας δεν υπάρχει πια αυτή η θερμοκρασία καθώς πλεόν φτάνουμε θερμοκρασία δωματίου το λιγότερο 20°C. Η αλήθεια είναι ότι στα ερυθρά κρασιά η πιο αυξημένη θερμοκρασία μαλακώνει την γεύση τους και ενισχύει το άρωμα τους, ενώ στα γλυκά κρασιά μειώνεται η γλυκύτητα τους.

 

  1. Οι Γάλλοι ανακάλυψαν το αφρώδες κρασί

Η αλήθεια είναι ότι οι Γάλλοι ήταν εκείνοι οι οποίοι κατάφεραν να τελειοποιήσουν και εξέλιξαν σε σημαντικό σημείο το αφρώδες κρασί αλλά δεν ήταν εκείνοι που το ανακάλυψαν. Το αφρώδες κρασί είχε κι όλας εμφανιστεί στην Αγγλία περίπου 19 χρόνια πρίν τον γνωστό μοναχό Dom Pérignon, για τον οποίο μύθος λέει πως ευφύρε τον αφρώδη οίνο.

 

  1. Για την αποθήκευση κρασιών πρέπει να έχετε κελάρι

Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει, αρκεί απλά να φυλάσσετε τα κρασιά σας σε ένα χώρο μακρυά απο τον ήλιο και με σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο.

 

  1. Όσο πιο υψηλή η τιμή τόσο καλύτερο κρασί

 

Συνήθως αγοράζοντας κάτι ακριβό έχουμε την αίσθηση της ποιότητας αλλά η γεύση και το γούστο είναι κάτι το οποίο δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Μπορείτε να δοκιμάζετε το κρασί που σας ταιριάζει στη γεύση χωρίς απαραίτητα να το πληρώνετε..χρυσο!

Share