Καθώς η Πρωτοχρονιά πλησιάζει πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα για τα έθιμα που πρέπει να τηρήσεις! Γι’ αυτό και εμείς σου κάνουμε τη λίστα για τα πιο δημοφιλή έθιμα της Ελλάδας προκειμένου να πάρεις μια γεύση για την σωστή υποδοχή του 2016!

  • Βασιλόπιτα

Γιατί ως γνωστόν στο τραπέζι του νέου χρόνου δεν γίνεται να λείπει η αγαπημένη βασιλόπιτα με το κρυμμένο φλουρί! Την συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές που έχουν να κάνουν με τα υλικά της.

Έτσι μπορούμε να την βρούμε σε μορφή  κέικ, τσουρεκιού, πίτας αλλά και σε μορφή Χριστόψωμου. Αποτελεί πολύ παλαιό έθιμο αφού την προσέφεραν στους θεούς προκειμένου με το νέο έτος να εξασφαλιστεί η υγεία, η τύχη και η ευλογία του Αγίου Βασιλείου.

Συνήθως την κόβουν και την σερβίρουν μετά την αλλαγή του χρόνου. Ο νοικοκύρης του σπιτιού την σταυρώνει 3 φορές και τα πρώτα κομμάτια πάντα είναι του Χριστού, μετά της Παναγίας, του Αγίου Βασιλείου και του σπιτιού.

pie-

 

  • Το ρόδι

Το φρούτο αυτό δεν είναι τυχαίο. Το ρόδι συμβολίζει την αφθονία, τη γονιμότητα και την καλή τύχη! Μετά την λειτουργία της Πρωτοχρονιάς θεωρείται γούρι να σπάνε το ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού και να εύχονται να είναι ευτυχισμένος ο νέος χρόνος. Αφού σπάσει το ρόδι φροντίστε να μπείτε στο σπίτι με το δεξί σας πόδι για να έρθουν όλα δεξιά και καλότυχα!

rodi

 

  • Η Καλή Χέρα

Αυτό το έθιμο είναι σαφώς απο τα πιο αγαπημένα ειδικά για τις νεότερες ηλικίες! Εδώ δίνεται ουσιαστικά ένα χρηματικό ποσό στα παιδιά που επισκέπτονται το σπίτι την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και συνήθως πρόκειται για τα ανίψια και τα εγγόνια. Ανατρέχοντας σε άλλες εποχές η «καλή χέρα» ήταν το μόνο δώρο που έπαιρναν τα παιδιά την Πρωτοχρονιά και σε πολλές περιπτώσεις ήταν απλά ένα κέρασμα μιας κι ούτε χρήματα υπήρχαν πολλά, αλλά ούτε μαγαζιά με παιχνίδια.

e-kanali-ena-euro-nomismata-xrimata-620x350

  • Πυροτεχνήματα

Αυτό είναι ένα έθιμο που έχει δημιουργηθεί και έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Αφού μπει το νέο έτος ξεκινάνε διάφορα εντυπωσιακά και πολύχρωμα πυροτεχνήματα σε κεντρικές πλατείες. Αυτά τα οργανώνουν οι δήμοι των πόλεων, οι οποίοι είναι και γενικά υπεύθυνοι για τον εξωτερικό στολισμό και τις μουσικές εκδηλώσεις!

fireworks

 

  • Ποδαρικό

Διότι για να έχουμε καλοτυχία με το νέο έτος πρέπει να βάλουμε κάποιον μέσα στο σπίτι την 1η μέρα του χρόνου που να το θεωρούμε γουρλή! Γι’ αυτό και επιλέγονται συνήθως μικρά παιδιά που τα χαρακτηρίζει η αθωότητα και που στην καρδιά τους δεν έχουν καμμία ζήλια ή κακία.

 

  • Οι κωλόνιες

Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι της πόλης χαρούμενοι για τον νέο χρόνο κατεβαίνουν στο δρόμο κρατώντας μπουκάλια με κολόνια και ραίνουν ο ένας τον άλλο τραγουδώντας:” Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε Χρόνους Πολλούς.” Και η τελευταία ευχή του χρόνου που ανταλλάσσουν είναι “Καλή Αποκοπή” δηλαδή “με το καλό να αποχωριστούμε τον παλιό το χρόνο”.

 

Αν και λίγο παλαιότερο έθιμο έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η οικογένεια περιμένωντας τον ‘Aη Βασίλη από το βράδυ της παραμονής άνοιγαν τις πόρτες των σπιτιών τους και επειδή σύμφωνα με την παράδοση, θα ήταν πολύ κουρασμένος και πεινασμένος από το μεγάλο του ταξίδι, του έστρωναν ένα μεγάλο, γεμάτο φαγητά  τραπέζι και γύρω από αυτό το τραπέζι αυτό μαζευόταν το βράδυ της παραμονής όλη η οικογένεια και περίμενε για ν’ αρχίσει το φαγοπότι. Τα μεσάνυχτα έσβηναν τις λάμπες τους κι έδιωχναν με γιουχαΐσματα τον παλιό χρόνο, πετώντας πίσω του στο δρόμο ένα παλιό παπούτσι.

 

  • Το κρέμασμα της Κάλτσας

Όλα τα παιδάκια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κρεμούν στο τζάκι μεγάλες χριστουγεννιάτικες κάλτσες περιμένωντας το πρωί να τις βρούν γεμάτες δώρα και γλυκίσματα απο τον Άγιο Βασίλη!

2d40b06927a42e7f70d4562b3ed062cf

 

  • Χαρτοπαιξία

Αυτό το έθιμο έχει σκοπό οι έλληνες  να δοκιμάζουν την «νέα» τους τύχη!

Στα σπίτια είναι έθιμο να παίζονται κυρίως χαρτιά

με χαμηλά ποσά μεταξύ φίλων και συγγενών.

Φυσικά υπάρχει εκτός από το κρατικό λαχείο που κληρώνει εκείνη την μέρα, και οι διάφοροι άλλοι τύποι τζόγου όπως π.χ. τα ζάρια σε σπίτια ή και σε λέσχες.

13898110881232166165

 

  • Διασκέδαση μέχρι το πρωί

Τελευταίο αλλά και πιο σημαντικό έθιμο είναι η διασκέδαση μετά την αλλαγή της ώρας! Όλα τα μπαρ και τα μαγαζιά είναι γεμάτα. Αυτό ένας λόγος που γίνεται ίσως και να είναι γιατί λένε πως ότι κάνεις την μέρα της Πρωτοχρονιάς το κάνεις και όλο το χρόνο! Άρα γιατί να μην σε βρει το νέο έτος σε κατάσταση ευτυχίας και διασκέδασης μέχρι το πρωί;

 

~Κατράδη Ρούλα~

Share