Στην προϊστορία του Νέου Κόσμου πριν 12.000 χρόνια περίπου, στη ζούγκλα του Αμαζόνιου, πρωτοεμφανίζεται ένα χαμηλό θαμνώδες δέντρο (Theobroma Cacao), που έγινε πολύ σύντομα αγαπητό. Οι ιθαγενείς μάζεψαν τους καρπούς του (κόκκους), τους δοκίμασαν και από τότε ξεκίνησε η πιο γλυκιά ιστορία, αυτής της σοκολάτας…Έτσι ο άνθρωπος με τα χρόνια οργάνωσε τη ζωή του γύρω από τη γεωργία, το καλλιέργησε και το ενέταξε στην καθημερινή ζωή του.

kakao-shokoladnoe-derevo

Οι κόκκοι κακάο είχαν μάλιστα τόση αξία στην κοινωνία όσο και το ίδιο το χρυσάφι, αφού χρησιμοποιούνταν και ως μέσο συναλλαγών! Ήταν τόσο σημαντικό αγαθό που έχοντας λίγους από τους καρπούς του κακαόδεντρου μπορούσες να αγοράσεις ζώα, εργαλεία, τρόφιμα ακόμα κα άλλους ανθρώπους. Για παράδειγμα 10 κόκκοι κακάο εξασφάλιζαν έναν λαγό, ενώ με 100 μπορούσες να αγοράσεις έναν δούλο.

Γλωσσολογικές μελέτες, έχουν δείξει ότι το ρόφημα κακάο ήταν γνωστό στους Ολμέκους, ήδη από το 1000 πΧ. Οι πρώτες τεκμηριωμένες καλλιέργειες του κακαόδεντρου, έγιναν από τη φυλή Μάγια, χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή μας. Η παρασκευή του ροφήματος κακάο είχε κιόλας ξεκινήσει από πολύ παλιά. Δεκατέσσερα πήλινα αγγεία των Μάγια, που βρέθηκαν άπλυτα, απέδειξαν ότι έπιναν κακάο τουλάχιστον από το 600 πΧ.

anekshghta

Η φυλή των Αζτέκων που κατοικούσε βορειότερα, δεν είχε το κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια, γι΄αυτό και αποκτούσαν τους πολύτιμους κόκκους μέσω του εμπορίου. Υπήρχε μάλιστα και μια μυστική συνταγή όπου έβαζαν τους κόκκους με μίγμα απο βανίλια, καλαμπόκι, κόκκινες πιπεριές και ζεστό νερό, και το είχαν ως φάρμακο για διάφορες ασθένειες! Η ονομασία αυτού του ροφήματος ήταν «ξοκολάτλ», δηλαδή «πικρό νερό».

Με την βοήθεια του Ισπανού Κορτέζ και της κατάκτησής του (Μεξικό), το κακάο μεταδόθηκε και έγινε απίστευτα γνωστό σ’ όλη την Ευρώπη. Έκεί αφαίρεσαν το καυτερό πιπέρι και πρόσθεσαν μέλι και ύστερα ζάχαρη για να το γλυκάνουν. Το 17ο αιώνα, η ζεστή σοκολάτα είχε γίνει το αγαπημένο ρόφημα όλων των αριστοκρατών και αυλικών της εποχής, οι οποίοι την κατανάλωναν ως αφροδισιακό και ως αντίδοτο για την κούραση και την εξάντληση.

herncort1

Τα είδη των σπόρων κακάο:

Υπάρχουν δυο βασικά είδη σπόρων κακάο που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή σοκολάτας.

  • Κριόλο (που σημαίνει ιθαγενής)
  • Φοραστέρο (που σημαίνει ξένος)

Ο κριόλο είναι ο καλύτερος και πιο ευαίσθητος σπόρος, αλλά αντιστοιχεί μόνο στο 10-15% της παγκόσμιας παραγωγής. Καλλιεργείται κυρίως στις χώρες από όπου κατάγεται το κακάο (Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Μεξικό, Βενεζουέλα, Κολομβία, Τζαμάικα κ.λπ.).
Ο φοραστέρο είναι πολύ πιο ανθεκτικός σπόρος, καλλιεργείται κυρίως στην Βραζιλία και Αφρική και αντιστοιχεί στο 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Η γεύση του είναι πιο δυνατή και πιο πικρή από του κριόλο.

Για το τέλος σαν φυλάξαμε την ιδανική συνταγή ροφήματος σοκολάτας

1346374.large

 

  • 450ml πλήρες γάλα,
  • 70g σοκολάτας με περιεκτικότητα 70% σε κακάο (τριμμένη),
  • 30g καλής ποιότητας σοκολάτας γάλακτος, (τριμμένη),
  • 75ml κρέμα γάλακτος
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Στη μύτη του κουταλιού αλάτι

Ζεστάνετε 150ml γάλα, σε κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά και ανακατέψτε μέσα τη σοκολάτα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει μες στο γάλα, κι έπειτα προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και την κρέμα γάλακτος. Συνεχίστε να βράζετε, μέχρι το μείγμα να γίνει ζεστό (χωρίς να βράσει) και στη συνέχεια προσθέστε την κανέλλα και το αλάτι και… καλή σας απόλαυση!!!

Share