Το ρακόμελο είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά ελληνικά ποτά και έχει τις ρίζες του στην όμορφη Κρήτη! Ουσιαστικά αποτελείται απο ψημένη ρακή μαζί με μέλι και κανέλλα.

Ιδιαίτερα σε πιο παλαιές εποχές στα χωριά το έδιναν και ως φάρμακο για το κρυολόγημα και έβαζαν μέσα και διάφορα άλλα μυρώδικα (π.χ. γαρύφαλλο). Τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά αλλά θέλει προσοχή στην κατανάλωσή του αφού όπως είναι γνωστό το  γλυκό ξεγελάει και… μεθάει!

Σήμερα βέβαια αποτελεί το ποτό της παρέας συνοδευόμενο απο μεζέδες, στα κλασικά σφηνοπότηρα και πάντα σε μικρές ποσότητες αφού η κατάχρησή του έχει ως παρενέργειες το κέφι και τη γλυκιά ζαλάδα.

Μπορεί να καταναλωθεί και κρύο και ζεστό αν και οι περισσότεροι το προτιμούν ζεστό πόσο μάλλον τον χειμώνα.

Η συνταγή του αποτελείται απο απλά υλικά:

1 μπουκάλι ρακή (1,5 λίτρο),

1/2 κιλό ζάχαρη,

1/2 κιλό μέλι,

Η διαδικασία είναι εύκολη: σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε με προσοχή τη ρακή και έπειτα το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας το μέλι με λίγη κανέλα.

Μόλις τελειώσει η διαδικασία καλό είναι να φυλάγεται σε δροσερό μέρος και μην ξεχνάτε να πίνετε πάντα με παρέα ώστε να έχετε κάποιον να σας γυρίσει σπίτι!

~Κατράδη Ρούλα~

Share