Η μαυροδάφνη είναι μια πολύ αγαπήμενη κόκκινη γλυκιά ποικιλία κρασιού και είναι ταυτισμένη με τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού καθώς και η ιστορία της ξεκινάει από το 1854.

Ο Γουσταύος Κλάους, αντιπρόσωπος της εταιρείας “Φελς και Σια”, αγοράζει μια έκταση 60 στρεμμάτων στα 500 μέτρα υψόμετρο, στην περιοχή του Ριγανόκαμπου (πάνω από τη πόλη της Πάτρας). Γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της αχαϊκής πρωτεύουσας και τη γευστική δυναμική των αμπελιών της δημιουργεί την πρώτη οινική κοινότητα της Ελλάδος. Έχτισε λοιπόν εκεί την κατοικία του και φύτεψε πολλά αμπέλια, δίνοντας τη δυνατότητα εργασίας στους κατοίκους ενός  ολόκληρου χωριού. Αν και τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα λόγω συχνών επιθέσεων από συμμορίες κατάφεραν όχι απλά να επιβιώσουν αλλά και να φτάσουν στο σημείο ίδρυσης της εταιρίας “Αχάϊα Ανώνυμη Εταιρεία Οινοποιΐας” (1872).

Ένα χρόνο μετά παρασκευάζεται αυτό το γλυκό πορφυρό κρασί η Μαυροδάφνη, της οποίας η αρχική ονομασία ήταν “601”. Σύμφωνα με την παράδοση ο Κλάους μετονόμασε την ποικιλία του κρασιού προς τιμήν της αρραβωνιαστικιάς του Δάφνης, μιας πολύ όμορφης μελαχρινής Ελληνίδας με μαύρα μάτια, η οποία δυστυχώς πέθανε σε νεαρή ηλικία.

Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός του ότι σε ένα συγκεκριμένο βαρέλι στο κελάρι της “Achaia Clauss”, παλαιώνει μέχρι και σήμερα το παλαιότερο ελληνικό κρασί (και ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης): η πρώτη Μαυροδάφνη που οινοποίησε ο Γουσταύος Κλάους, το 1873! 

Αποτελεί μια ποικιλία ιδιαίτερα φημισμένη σ’ όλο το κόσμο, αφού ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα εξαγωγής της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Παράγεται από μια ποικιλία κόκκινων σταφυλιών όπου στο τέλος της ωρίμανσής τους αποκτάνε ιδιαίτερα αρώματα όπως κεράσι, βανίλια αλλά και αποξηραμένων φρούτων (κυρίως σταφίδας και σοκολάτας). Προτιμάται να πίνεται δροσερή ως απεριτίφ (11°C-13°C) αλλά εκεί που απογειώνεται η γεύση της είναι όταν συνοδεύεται από επιδόρπια και κυρίως από μαύρη σοκολάτα.

Το 1985 αναγνωρίζεται ως Μαυροδάφνη Πατρών, Οίνος με Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη (ΟΠΕ). Στην οινοποίηση της Μαυροδάφνης συμμετέχει και η ποικιλία Μαύρη Κορινθιακή, όπου το κρασί υφίσταται παλαίωση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεγάλα δρύινα βαρέλια.

Είναι αλήθεια ότι τα αρώματα που εκπέμπει είναι πολλά (σταφίδα, σοκολάτα, καφέ, αποξηραμένα φρούτα) και μπορεί εύκολα κανείς να τα αντιληφθεί γεύοντάς την. Έχει μια μοναδική γεύση που αφήνει μια απαλή ξηρότητα, μετατρέποντάς την στο ιδανικό κρασί για γλυκά αντί για λικέρ ή κάποιο άλλο ποτό.

Share