Είναι γνωστό, ότι αναφερόμαστε σε ένα από τα πιο διάσημα κοκτέιλ με φήμη σε ολόκληρο τον κόσμο! Η γνήσια συνταγή του cosmopolitan αποτελείται από βότκα κίτρου, χυμό λεμονιού και cranberry. Το Cosmopolitan συνήθως σερβίρεται σε ένα μεγάλο ποτήρι κοκτέιλ, που ονομαζόταν «ποτήρι μαρτίνι». Για το λόγο αυτό, το ποτό εσφαλμένα κατηγοριοποιούνται ως ένα είδος μαρτίνι.

thebar-perfect-cosmopolitan-ketel-one-vodka-1425x950$$069A0000001Kj9HIAS

Αν και η προέλευση του αμφισβητείται, πιστεύεται πως ο δημιουργός του συγκεκριμένου ποτού δεν ήταν ένας, αλλά διάφοροι bartenders την δεκαετία του ’70. Για το μόνο που μπορούμε να αναφερθούμε με σιγουριά είναι ότι ο John Caine έφερε το κοκτέιλ στο Σαν Φρανσίσκο το 1987. Ο John Caine ήταν μπάρμαν και είχε ξεκινήσει να πειραματίζεται με διάφορα υλικά στην περιοχή Provincetown. Η συγκεκριμένη πόλη βρισκόταν κοντά σε μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής cranberry της χώρας, πράγμα το οποίο εξηγεί το λόγο για τον οποίο ο χυμός cranberry αποτελούσε βασικό υλικό του ποτού!

Την ίδια χρονιά στο Μανχάταν, η επίσημα αναγνωρισμένη έκδοση του κοκτέιλ δημιουργήθηκε από τον Toby Cecchini ενώ εργάζονται στο περίφημο «Ωδείο» στη γειτονιά Tribeca του Μανχάταν. Και καθώς το cosmopolitan είχε αρχίσει να γίνεται διάσημο, ήταν λογικό ότι, στη δεκαετία του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το «Ωδείο» ήταν ένα από τα κύρια εστιατόρια για να επισκεφθείς και να δεις στο Μανχάταν. Πιο συγκεκριμένα ακόμη, διοργανωνόντουσαν πολυτελή πάρτυ με μοντέλα και διάσημους καταφέρνοντας μάλιστα να αναδείξει και νέα πρόσωπα!

odeon

Σήμερα βέβαια το κοκτέιλ δεν υπάρχει στο μενού, παρόλα αυτά υποστηρίζουν πως εάν το ζητήσεις μπορούν να στο φτιάξουν στη στιγμή! Αντί του cosmopolitan λοιπόν στο μενού έχουν μια παραλλαγή της συνταγής με ένα ποτό που το ονομάζουν «Ginger Martini», η οποία αποτελείται από Citroen βότκα και Cointreau, αλλά περιέχει χυμό λεμονιού αντί για λάιμ και τζίντζερ αντί για cranberry.

Η μεγάλη απήχηση όμως ήρθε μετά την εμφάνιση του ποτού στο «Sex and the City»,  όπου το cosmopolitan αποτελούσε αγαπημένο ποτό της παρέας.

1

Η τόσο μεγάλη διασημότητα του κοκτέιλ έφερε ως αποτέλεσμα οι bartenders να το μισήσουν, για τον ίδιο λόγο για τον οποίο το είχαν λατρέψει: την απλότητα του. Ήθελαν να δημιουργήσουν διάφορες γεύσεις και διάφορες υφές και αντί για αυτό κατέληγαν στην παραδοσιακή απλή συνταγή!

Share