Το κρασί αποτελούσε ένα από τα βασικότερα ποτά από το 4100 π.Χ. και είναι αλήθεια, πως η τέχνη της παραγωγής του κρασιού εξελίχθηκε πολύ γρήγορα με τα χρόνια. Υπήρξαν όμως κάποια κρασιά που ξεχώρισαν στην ιστορία και πωλήθηκαν πολύ ακριβά, το καθένα για το δικό του λόγο. Παρακάτω λοιπόν,θα σας παρουσιάσουμε τη λίστα με τα πιο ακριβοπληρωμένα μπουκάλια κρασιού στο κόσμο και τις ιστορίες πίσω από αυτά, με χρονολογίες παραγωγής το 1950 και το 1870!

  • Chateau Margaux, 225,000$

Ξεκινάμε με μια αρκετά γνωστή εταιρία, τη Chateau Margaux, η οποία παράγει κρασία μέχρι και σήμερα. Έχουν τεράστια φήμη στη βιομηχανία του κρασιού για τα ακριβά (με τη μέση τιμή του μπουκαλιού να κοστίζει 1.500$), αλλά και ποιοτικά κρασιά τους.

Το 1989, έμπορος κρασιού William Sokolin υπέστη μια από τις μεγαλύτερες απώλειες που είχε ζήσει η βιομηχανία μέχρι τότε. Ανακάλυψε το 1985, ένα μπουκάλι Chateau Margaux του 1875, ένα κρασί που ανήκε στον Τόμας Τζέφερσον (τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής). Το μπουκάλι βρέθηκε πίσω από έναν μυστικό τοίχο σε ένα κελάρι του Παρισιού.

Σε μια συγκέντρωση, των τότε ιδιοκτητών της εταιρίας Chateau, ο William πήγε σπίτι προκειμένου να τους δείξει το διαμάντι της συλλογής του, το οποίο και το είχε τότε κοστολογήσει στα 512,000$. Κάνοντας λοιπόν βόλτα στο δωμάτιο θαυμάζοντάς το, συναίβει το κακό. Το μπουκάλι σχεδόν έσπασε σε μια γωνία μιας καρέκλας και χύθηκε στο πάτωμα! Μάλιστα λένε ότι ο William τότε αποχώρησε τόσο αναστατωμένος από τη συγκέντρωση ξεχνώντας ακόμα και τη γυναίκα του εκεί!

Παρά την υψηλή αξιολόγηση, η ασφαλιστική εταιρεία πλήρωσε  μόνο 225.000$  για αυτό το τόσο σπάνιο μπουκάλι κρασί, και αυτά τα χρήματα ήταν μάλιστα πολλά σε σχέση με αυτά που δώθηκαν στον μελλοντικό αγοραστή ύστερα από δημοπρασία, καθώς τελικά δόθηκε για μόνο 155,453$.

  • Chateau Lafite 232,692$

Το 2010, ένα σπάνιο μπουκάλι κρασί από το Chateau Lafite τέθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby στην Κίνα. Μέσα σε μια ομάδα από 2.000 φιάλες από Lafite κελάρια, ήταν ανάμεσα τους και αυτές οι 3 φιάλες όπου άνηκαν στα παλαιότερα μπουκάλια κρασιού που είχε η δημοπρασία.

Παρόλο που αυτά τα μπουκάλια ήταν χρονολογίας του 1869, αξιολογήθηκαν μόνο με 8.000$ το ένα! Ύστερα απο πολλά χτυπήματα στη δημοπρασία φτάσανε να κοστίζουν 232,692$ το ένα! Αξίζει να αναφέρουμε ότι και οι 3 φιάλες κατέληξαν σε ένα άτομο, το οποίο πλήρωσε τελικά περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια προκειμένου να τα αποκτήσει!

  • 1907 Heidsieck 275,000 $

Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, ένα γερμανικό υποβρύχιο μαχόνταν με ένα σουιδικό πλοίο όπου κατέληξε να μην μπορεί να συνεχίσει προστάζοντας το πλήρωμα του να πηδήξει στη θάλασσα για να σωθεί.

Το πλοίο βρισκόταν στο πάτο της θάλασσας για 80 χρόνια μέχρι που το 1997 ξεβράστηκε στις ακτές της Φιλανδίας. Εκεί μαζί του βρέθηκαν περίπου 2000 μπουκάλια όπου λιγότερα από 1000 πινόντουσαν ακόμα! Τις συγκεκριμένες φιάλες μπορείτε να τις βρείτε σε δημοπρασία που οργανώνει κάθε χρόνο πεντάστερο γνωστό ξενοδοχείο με τη τιμή τους να φτάνει στα 275,000 $ το ένα!

  • 1947 Cheval-Blanc, 304,000$

Αυτό το κρασί είναι πραγματικά μοναδικό γιατί ενώ μπορεί να μην είναι τόσο καλό όσο ήταν κάποτε, με κάποιο τρόπο κατάφερε να γίνει ένα κρασί που πολλές γνωστές εταιρίες αλκολούχων ποτών θα ζήλευαν. Υπήρξε μια περίοδος στο χρόνο που λόγω ακραίων καιρικών συνθήκών πολλές παραγωγές κρασιού καταστρεφόντουσαν. Παρόλα αυτά όμως, η συγκεκριμένη κατάφερε να αντέξει ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που τότε δεν συναίβενε πουθενά. Έτσι τα βαρέλια που έμειναν ανήκουν σύμφωνα με γευσιγνώστες στα καλύτερα του Bordeaux!

Ένας άγνωστος αγοραστής μάλιστα έδωσε σε δημοπρασία στη Γενεύη  304,000$ για ένα μπουκάλι! Παλαιότερα η τιμή τους ήταν πολύ πιο φθηνή αφού είχαν πουληθεί και για μόλις 12,000$. Η αξία τους όμως ανέβηκε ξαφνικά και η καλύτερη τιμή που κατάφερε κάποιος να το αγοράσει ήταν το 2008 στα 146,000$! Σήμερα μπορεί να κοστίζει και 3 εκατομμύρια!

  • Screaming Eagle Cabernet 1992, 500,000$

Το πιο νέο χρονολογικά κρασί σε αυτή τη λίστα είναι το Screaming Eagle. Ανήκει δικαίως στα πιο σπάνια κρασιά του κόσμου, αν σκεφτεί κανείς ότι παράχθηκαν μόνο 175 μπουκάλια και σταδιακά ο αριθμός παραγωγής μειώθηκε ακόμα περισσότερο!

Τα τελευταία μπουκάλια πωλήθηκαν σε φιλανθρωπική δημοπρασία το 2000 για 500.000$ και είχαν άμεση ανταπόκριση και πολύ υψηλή ζήτηση!

~Κατράδη Ρούλα~

Share