Τα λαϊκά κέντρα αποτελούσαν βασικό χώρο διασκέδασης στην παλαιά Αθήνα, καθώς μάζευαν κόσμο από κάθε κοινωνική τάξη. Όλοι μας έχουμε δει τις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες και όλοι μας έχουμε αγαπήσει σκηνές και τραγούδια που έχουν διαδραματιστεί μέσα στα τότε λαϊκά κέντρα διασκέδασης.

Για να μάθουμε όμως οι νέοι αλλά και να θυμηθούμε οι παλιοί στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε τα πιο γνωστά και πολυσυζητημένα κέντρα της τότε Αθήνας, όπου εκεί συγκεντρωνότανε ο κόσμος προκειμένου να δει αλλά και να ακούσει ορχήστρες και σταρ του ελληνικού πενταγράμμου. Μεροκαματιάρης και αριστοκράτης γινόντουσαν ένα υπό τα ακούσματα και τις μελωδίες των τραγουδιστών.

Η Τρίανα του Χειλά

τριανα_χειλα

Ένα από τα πιο φημισμένα κέντρα της εποχής βρισκόταν στη Λεωφόρο Συγγρού. «Η Τρίανα του Χειλά» ξεκίνησε να λειτουργεί ως ταβέρνα το 1948 με ιδιοκτήτη το Βασίλη Χειλά, ο οποίος είχε επιστρέψει μόλις από την Αμερική. Σύμφωνα με τις τότε φήμες πάντα, λέγανε πως υπήρξε συνεργάτης του Αλ Καπόνε. Όποια και αν ήταν τελικά η αλήθεια, το σίγουρο είναι ότι το μαγαζί του ήταν από τα μεγαλύτερα ρεμπετάδικα της Αθήνας. Μεγάλοι καλλιτέχνες είχαν περάσει από τη σκηνή του, όπως η Μοσχολιού, ο Μπιθικώτσης, ο Τσιτσάνης, ο Καζατζίδης, η Λίντα, ο Χιώτης αλλά και πολλοί ακόμα. Λειτούργησε μέχρι τα τέλη της δεκαετία του ’60.

χειλα

 

 

 

Τα Δειλινά

Τα-Δειλινά

«Και τα δειλινά, μια φωνή μου ψιθυρίζει, μυστικά, δε θα γυρίσεις πια…»

Το μαγαζί βρισκόταν στα Πατήσια κοντά στην πλατεία Κολιάτσου, και πήρε το όνομα του από ένα τραγούδι της Μοσχολιού σε μουσική Ζαμπέτα. Ένα κομμάτι που σίγουρα έχουν ακούσει και οι πιο νέοι, αφού αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της εποχής. Το 1966, η Βίκυ Μοσχολιού μετά από 2,5 χρόνια στο πλευρό του Ζαμπέτα παίρνει την απόφαση να αποχωρήσει από τα «Ξημερώματα» και να χτίσει τη δική της καριέρα. Έτσι τελικά στις 5 Νοεμβρίου ξεκινά τα «Δειλινά» μαζί με τον μεγάλο σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Νίκο Ξανθόπουλο. Τη δεκαετία του ’70 το ρεμπετάδικο μετακομίζει σε νέα διεύθυνση. Μεταφέρεται στη Γλυφάδα όπου με το Στράτο Διονυσίου κάνει μεγάλη επιτυχία στο κοινό. Λειτουργούσαν και τα δυο κέντρα με ονομασίες «Παλαιά Δειλινά» και «Νέα Δειλινά».

deilina

 

 

 

Φαντασία

fantasia

Η «Φαντασία» του 1950 βρισκόταν στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στις αρχές του Αγίου Κοσμά, δίπλα στη θάλασσα. Το συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης το άνοιξε ο Μιχάλης Μενιδιάτης μαζί με τους αδερφούς του. Το μαγαζί ξεκίνησε με αφορμή την πολύ πετυχημένη φήμη της καριέρας του Μενιδιάτη, καθώς η οικογένεια του (της οποία πραγματικό επίθετο ήταν Καλογράνη) πήρε την απόφαση να ανοίξει το κέντρο.

Αξίζει να αναφέουμε ότι η «Φαντασία» ήταν το πρώτο λαϊκό κέντρο διασκέδασης όπου έσπασαν τα πρώτα πιάτα! Μια πράξη που έγινε σύμβολο της διασκέδασης των νυχτερινών κέντρων. Και φυσικά εννοείται πως τα πιάτα τότε ήταν αληθινά! Λίγο αργότερα αποφασίστηκε να αντικατασταθούν  με γύψινα για την ασφάλεια όλων (γνωστά ως μπουζουκόπιατα)!

Το μαγαζί λειτούργησε μέχρι το 1997 έχοντας δεχτεί πελάτες μεγάλου κοινωνικού στάτους όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Τέλης Σαβάλας. Αξέχαστη ήταν φυσικά και η επίσκεψη του πρώτου προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Στρατάρχη Τίτο.

Το τέλος της «Φαντασίας» έρχεται το 2010 από τον τότε Πρωθυπουργός της χώρας Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος θέλησε να απομακρύνει τα κέντρα από την παραλιακή. Με αποτέλεσμα η τότε φανταχτερή σκηνή να μετατραπεί σε ένα λυπητερό χωμάτινο οικόπεδο.

 

 

 

 

Νεράιδα – Γλυφάδα

νεραιδα

Το νυχτερινό κέντρο η «Νεράιδα» βρισκόταν στην παραλιακή, στο ύψος του Αλίμου, απέναντι από το Συμμαχικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Τη δεκαετία του ’70 γνώρισε μεγάλες δόξες από τη Βίκυ Μοσχολιού με το Γιώργο Κατσαρό.

Ήταν το μαγαζί όπου σήμαινε το τέλος στο έθιμο, του σπασίματος των πιάτων. Αυτό συνέβει επί την περιόδο της δικτατορίας του Γεώργιου Παπαδόπουλου. Ένα βράδυ επισκέφθηκε το κέντρο με τη συνοδεία συνεργατών του προκειμένου να διασκεδάσει. Όλα φαινόντουσαν να κυλούν ομαλά, αφού αλλάχθηκε μέχρι και το ρεπερτόριο του προγράμματος. Μόνο που μέσα σε μια στιγμή μπορεί να γίνει το κακό! Εδώ το «κακό» αναφέρεται σε έναν θερμόαιμος πελάτη ο οποίος έσπασε ένα πιάτο! Ο δικτάτορας εξοργίστηκε με την παντελή έλλειψη τάξεως και αποχώρησε χωρίς δεύτερη σκέψη από το μαγαζί. Την επόμενη κιόλας ημέρα βγήκε διάταγμά του για την απαγόρευση του σπασίματος των πιάτων.

PA120470

Το αμέσως επόμενο βράδυ όμως επισκέπτεται τη «Νεράιδα» ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος αμφισβητώντας κάθε διαταγή ξεκινάει να σπάζει αμέριμνος ό,τι πιάτο υπήρχε.

Τη δεκαετία του ΄90  το κέντρο χωρίστηκε στη «μικρή» και τη «μεγάλη» Νεράιδα. Η μικρή διατηρήθηκε ως κέντρο διασκέδασης ενώ η δεύτερη να διαμορφώθηκε σε club. Από το 2003 η «μικρή Νεράιδα» έχει μετατραπεί σε γνωστό bar restaurant , ενώ ο χώρος της μεγάλης στεγάζει το νυχτερινό κέντρο «Θέα», με την επιγραφή «Νεράιδα» να συνεχίζει να διατηρείται έως σήμερα στο πλαϊνό μέρος του κέντρου (επί της Λ.Ποσειδώνος).

 

 

 

Χάραμα

χαραμα

Το «Χάραμα» στις αρχές της πορείας του βρισκόταν στην Καισιαριανή. Με την εγκαινίαση του Πάνου Γαβαλά μετονομάστηκε για πρώτη φορά. Μετά τη δεκαετία του ’60 και αφού άλλαξε χέρια πήρε το όνομα «Χάραμα» από το τραγούδι του Παπαϊωάννου «Πριν το χάραμα μονάχος». Το συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης γνώρισε μεγάλα ονόματα όπως το Τσαρούχη, τη Μπέλλου και πολλοί ακόμα. Στο «Χάραμα» ηχογραφήθηκε για την UNESCO το live του Τσιτσάνη, όπου γνωρίζει τεράστια επιτυχία και γίνεται διπλός δίσκος!

tsitsan6

 

 

Σπηλιά Παρασκευά

σπιλια

Το κέντρο διασκέδασης «Σπηλιά Παρασκευά» ήταν ένα ακόμη από τα πολύ γνωστά κέντρα της παλαιάς Αθήνας. Βρισκόταν στην Καστέλλα, στη σημερινή πλαζ Βοτσαλάκια. Τ ην δεκαετία του 1920 εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά εντός του Σηραγγίου η κοσμική ταβέρνα,  με την ονομασία η «Σπηλιά του Λαλαούνη». Έπειτα έγινε κοσμικό κέντρο διασκέδασης με όνομα «Η Σπηλιά του Παρασκευά».

Ο Μανώλης Χιώτης με τη Μαίρη Λίντα αποτέλεσαν σταθμό για το μαγαζί και έγραψαν ιστορία στη τότε νυχτερινή Αθήνα! Αξίζει να αναφέρουμε την κορυφαία στιγμή γλεντιού του Ωνάση με τη Μαρία Κάλλας, τον Πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό και την Γκρέις Κέλλυ!

 

 

 

Πίνδος

πινδος

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το λαϊκό κέντρο «Πίνδος» από τη λίστα. Βρισκόταν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και άνηκε στο Βαγγέλη Αλεξανδριανού. Από εκεί πέρασαν οι κορυφαίοι σολίστες του μπουζουκιού όπως Χιώτης, Τατασόπουλος, Μπέμπης και πολλοί άλλοι. Οι καλλιτέχνες συνήθιζαν να πληρώνονται με λίρες, ενώ ο κροίσος θαμώνας Καλμόλ έκανε λογαριασμούς αμύθητης περουσίας!  Ένα γεγονός που ακόμα συγκλονίζει είναι όταν στα τέλη του Εμφυλίου δεκαπέντε λοκατζήδες ξεκίνησαν φωτιά μέσα στο μαγαζί από το κέφι, με αποτέλεσμα ένας μουσικός να πάθει σοκ από τον φόβο!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share