Σύμφωνα με τον Άγγλο δημοσιογράφο και ειδικό Jim Murray που εκδίδει κάθε χρόνο τη “βίβλο” των καλύτερων ουίσκι στο κόσμο, φέτος για το 2016 ανέδειξε τα 5 καλύτερα ουίσκι, των οποίων οι τιμές φτάνουν μέχρι και τα 2.368€ ! Ύστερα λοιπόν από 46000 δοκιμές τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Στη πρώτη θέση έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα ουίσκι που έχει καταγωγή από τον Καναδά, με το όνομα Crown Royal Northern Harvest Rye. Παρασκευάζεται απο 90% σίκαλη και χαρακτηρίζεται ως ελαφρά πικάντικο λόγω του μαλακού πιπεριού, της βανίλιας αλλά και της καραμέλας βουτύρου. Έχει 45% βαθμούς αλκόολης και καταφέρνει επιτυχώς να αναδύει τα υπέροχα αρώματα των ψημένων μπαχαρικών, δημητριακών και ξύλου, ενώ ταυτόχρονα σε αφυπνίζει με τα γλυκές νότες δρυός, της καραμέλας και της βανίλιας. Η κρεμώδης υφή του ξαφνιάζει ευχάριστα τον ουρανίσκο, ενω η τιμή του είναι μόλις στα 63€.

1crown-royal

Την επόμενη θέση καταλαμβάνει το Pikesville Straight Rye, ένα ουίσκι το οποίο παράγεται στο Κεντάκι σε παλαιωμένα βαρέλια. Η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε ήταν στο Μέριλαντ το 1890. Το χρώμα του είναι ανοιχτό χάλκινο και το ποσοστό του σε αλκόολη φτάνει το 55%. Το χαρακτηρίζει η ξηρή του γεύση αλλά και τα αρώματα του κακάο και του καπνιστού δρυός σε αντίθεση με τη μελωμένη σίκαλη και το γαρύφαλο. Έχει απαλή τη γεύση της βανίλιας και των ψημένων μπαχαρικών και η τιμή του ξεκινάει απο 50 και φτάνει τα 90€.

2DSC_1124-1024x683

Στη τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται ένα ιρλανδέζικο ουίσκι, το Midleton Dair Ghaelach. Με 58,2% ποσοστό σε αλκόολη, ωριμάζει για 15 εώς 22 χρόνια σε δρύινο αμερικάνικο βαρέλι από bourbon. Για το τελικό αποτέλεσμα μένει πρώτα ένα χρόνο μέσα σε καθαρό ιρλανδέζικο βαρέλι βελανιδιάς. Η μοναδικότητα του συγκεκριμένου ουίσκι είναι οι νότες καραμέλας  βουτύρου βανίλιας αλλά και διάφορων αποξηραμένων φρούτων και πιο συγκεκριμένα του ανανά, των κόκκινων μούρων και της μπανάνας. Η πολυπλοκότητα του το έκανε να πάρει το  “χάλκινο μετάλλιο”, καθώς αντικατοπτρίζει την αυθεντικότητα της γεύσης της Ιρλανδίας. Η τιμή του κυμαίνεται από 206-320€.

3_midleton-dair-ghaelach-whiskey-belongs-in_t6be4d0c2

Στη τέταρτη θέση βρίσκεται ένα από τα πολυβραβευμένα ουίσκι του κόσμου, το William Larue Weller Bourbon. Το 2013 είχε πάρει τη δεύτερη θέση πάλι από τον Jim Murray. Το William Larue Weller Bourbon του 2014 αποτελεί το μοναδικό bourbon από σιτάρι της σειράς Antique Collection, όπου και παράγεται στο Κεντάκι όπως το Pikesville Straight Rye της δεύτερης θέσης. Ενδιαφέρον αποτελεί το ότι εμφιαλώθηκε στους 70,01% βαθμούς αλκόολης και έχει ήδη εξαντληθεί, με τη τιμή του να φτάνει μέχρι και τα 920€.

4William-Larue-Weller-Gear-Patrol

Τη λίστα του Murray ολοκληρώνει το Suntory Yamazaki Mizunara, μια νέα έκδοση του σπάνιου και εκλεκτού Suntory. Μιλάμε για ένα ουίσκι που ωριμάζει αποκλειστικά σε δρύινα ιαπωνικά βαρέλια και ουσιαστικά σηματοδοτεί την επέτειο των 30 χρόνων, από το πρώτο single malt Yamazaki που κυκλοφόρησε το 1984. Δυσάρεστο γεγονός αποτελεί το ότι παράχθηκαν μόνο 1600 φιάλες οι οποίες θα διατεθούν αποκλειστικά στην Ιαπωνία! Η τιμή του φτάνει το υψηλό ποσό των 2.368€!

5japan_yam18

Share