Μετά το κόκκινο, το λευκό και το ροζέ έρχεται να κάνει την εμφάνιση του και το μπλε κρασί! Καλά ακούσατε! Το μπλε κρασί λοιπόν, αποτελεί μια ευφυή ιδέα έξι Ισπανών επιχειρηματιών, οι οποίοι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και του τμήματος έρευνας τροφίμων της βασκικής κυβέρνησης δημιούργησαν αυτή τη νέα τάση!

Η εταιρία ονομάζεται «Gik» και τα ονόματα των δημιουργών της είναι: Ιñigo Alday, Imanol López, Jen Besga, Gorka Maiztegi, Aritz López, και Taig Mac Marthy. Οι δημιουργοί του έχουν όλοι την ηλικία των 20 ετών και κανείς από αυτούς δεν είχε απασχοληθεί έως τότε με την οινοποιία. Αυτό που τους παρακίνησε ήταν ότι κατά την γνώμη τους αυτό που έλειπε από την Ισπανική οινοποιία ήταν…μια επανάσταση! Και τι πιο επαναστατικό από ένα μπλε κρασί; Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους η Ισπανία πάντα δημιουργούσε οίνους και γεύσεις που απευθύνονταν σε ειδήμονες, έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, το οποίο θα απευθυνότανε σε απλούς καθημερινούς ανθρώπους.

Μια πληροφορία που πραγματικά αξίζει να αναφέρουμε είναι η έμπνευση της ιδέας. Προήλθε από ένα βιβλίο με το όνομα «Blue Ocean Strategy», γραμμένο από τον W. Chan Kim. Τα λόγια του Aritz López για το βιβλίο ήταν τα εξής: «Το βιβλίο μιλάει για κόκκινους ωκεανούς, που συμβολίζει τις αγορές που είναι κορεσμένες από ειδικούς (καρχαρίες), οι οποίοι αγωνίζονται για τις ίδιες μεταβλητές και για τη μείωση του αριθμού των πελατών (ψάρια) καταλήγοντας έτσι το νερό να γίνεται κόκκινο. Αναφέρει επίσης πώς είναι απαραίτητο να αντιστραφεί αυτό, μέσω της καινοτομίας και της δημιουργίας νέων μεταβλητών, πίσω στο μπλε. Έτσι, μας φάνηκε πολύ ποιητικό το να μετατρέψουμε ένα παραδοσιακό κόκκινο ποτό σε μπλε».

blue-wine (1)

Το κρασί αυτό παράγεται από ισπανικές ποικιλίες σταφυλιών και το μπλε του χρώμα το οφείλει στην ουσία anthyocyacin, η οποία είναι μια φυσική χρωστική ουσία που εξάγεται από τη φλούδα των σταφυλιών αλλά και από τη χρωστική ουσία indigo που εξάγεται από το φυτό tinctoria Isatis.

 

Περιέχει 11,5% αλκόολ και κατατάσσεται στην κατηγορία των δροσερών γλυκών λευκών κρασιών! Για αυτούς που ενδιαφέρονται να το δοκιμάσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η τιμή του μπουκαλιού των 750ml φτάνει την τιμή των 10-11 δολλαρίων.

Οι ιδρυτές του Gik αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους: «Εμείς δεν πιστεύουμε σε κανόνες γευσιγνωσίας και δεν νομίζω ότι κανείς θα πρέπει να μελετήσει τη Βίβλο της οινολογίας για να απολαύσει ένα ποτήρι κρασί». Με το νέο αυτό είδος κρασιού έχουν την επιθυμία να απευθυνθούν σε μια νέα γενιά καταναλωτών, που να αναζητούν μια μοναδική γευστική εμπειρία.

Και αν είστε από εκείνους που αναρωτιούνται ποιος ο κατάλληλος συνδυασμός για το μπλε κρασί, οι απαντήσεις που δίνονται είναι οι εξής: sushi, καρμπονάρα, καπνιστός σολομός αλλά και nachos!

blue-wine

Share