Το Whisky σήμερα είναι ένα απο τα πιο διαδεδομένα αλκολούχα ποτά σ’ ολόκληρο το κόσμο.Τα χαρακτηριστικά ενός καλού whisky εξαρτώνται απο διάφορες παραμέτρους όπως για παράδειγμα από την γεύση του, και ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του. Το καθένα (ανάλογα και με το τύπο του) έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό ως προς τη γεύση του. Οι παράγοντες που το επηρεάζουν άμεσα είναι τα δημητριακά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, τα βαρέλια στα οποία ωριμάζει, η διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης, και το μείγμα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος.

Συμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα οι Σκοτσέζοι και οι Ιρλανδοί ήταν οι πρώτοι που απέσταξαν whisky αφού έμαθαν την τέχνη της απόσταξης από τους Άραβες και τους Κινέζους στις αρχές του 6ου μ.Χ. αιώνα. Εκείνη την εποχή οι σπόροι κριθαριού, σιταριού κ.α. χρησιμοποιούνταν πάρα πολύ και η μετέξελιξη της πρωτόγονης μπίρας δημιούργησε το ουίσκι, ένα «φάρμακο» που όπως λέγανε είχε θεραπευτικές ιδιότητες και συνέβαλε στη μακροζωία.

Παρακάτω σου παραθέτουμε μερικές συμβουλές για να αναγνωρίζεις ένα καλό whisky και πως πρέπει να το δοκιμάζεις :

  • Σωστές συνθήκες. Εσύ το ήξερες πως η κατάλληλη ώρα για να δοκιμάσεις το αγαπημένο σου whisky είναι γύρω στις 11 το πρωί; Και όμως είναι μια μεγάλη αλήθεια αφού το πρωί μη έχοντας φάει κάτι ή έχοντας πιεί καφέ ή έχοντας καπνίσει ακόμα μπορείς να καταλάβεις πιο σωστά την γεύση του. Αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο δεν συνιστάται σε μέσο καθημερινό άνθρωπο γι’ αυτό έχετε απλά στο μυαλό σας πως όταν είναι να δοκιμάσετε το whisky σας καλό είναι πρίν για παράδειγμα να μην έχετε καπνίσει ώστε να το καταλάβετε πιο έντονα στην γεύση.
  • Νερό ή πάγος. Το λίγο νερό ή ο λίγος πάγος βοηθάει πάρα πολύ να βγουν στην επιφάνεια κάποια στοιχεία του whisky, το οποίο λόγο της πήξης δεν αναδύονται εύκολα.
  • Αρώματα. Με την δυνατότητα της οσμής μπορούμε να απολαύσουμε τα αρώματα του προτού το δοκιμάσουμε. Ένα λάθος που κάνουμε αρκετά συχνά είναι ότι το whisky σε σύγκριση με το κρασί δεν χρειάζεται να το κουνίσουμε πριν το μυρίσουμε.
  • Το χρώμα. Το χρώμα στο ποτό έρχεται από το βαρέλι που έχει χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα στην αμερικάνικη δρυ το προιόν καταλήγει με πιο ανοιχτά χρώματα. Με την πάροδο του χρόνου βέβαια αρχίζουν σκουραίνουν. Στη βιομηχανία σήμερα χρησιμοποιείται πολύ το καραμελόχρωμα το οποίο έχει σκούρα όψη.
  • Ποτήρι. Χρειάζεται να είναι πιο στενό πάνω για να εγκλωβίζονται τα αρωματικά στοιχεία που απελευθερώνονται σιγά σιγά.
  • Γεύση. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο και η θερμοκρασία του στόματος μας. Συνήθως όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία κάποιες ουσίες γίνονται πιο πηκτές αλλάζοντας την γεύση. Καλό είναι πρίν πιούμε το whisky να το κρατάμε λίγο στο στόμα μας προκειμένου να αισθανθούμε τα διαφορετικά αρώματα και υλικά του.

Για το τέλος μια ενδιαφέρουσα πρόταση που έχουμε για εσάς είναι να δοκιμάσετε το αγαπημένο σας whisky σε συνδιασμό με σοκολάτα που σίγουρα θα αναδείξει τη γεύση του και θα σας εντυπωσιάσει.

~Κατράδη Ρούλα~

Share