Ο Αντώνης Ξυλούρης γνωστός και ως Ψαραντώνης, αποτελεί ένα μεγάλο μουσικό φαινόμενο καθώς είναι και ένας από τους πιο γνωστούς Κρητικούς λυράρηδες. Ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι το όνομα Ψαραντώνης οφείλεται στον παππού του, επειδή όπως λέγανε έπιανε τους Τούρκους σαν τα ψάρια.

Γεννήθηκε το 1942 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης και έχει αδέλφια τον Νίκο Ξυλούρη και τον Γιάννη Ξυλούρη. Ξεχωρίζει με τη φωνή του, η οποία έχει μια ιδιαίτερη χροιά και  με το προσωπικό του ύφος στο παίξιμο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων.

Τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα τα πήρε από τον μεγαλύτερο αδερφό του, σε πολύ μικρή ηλικία. Η πρώτη φορά που έπαιξε ήταν όταν ήταν ακόμη 13 χρόνων, σ’ έναν γάμο και από τότε σιγά σιγά έγινε περιζήτητος παίζοντας στα πανηγύρια και τις γιορτές σ’ όλη την Κρήτη.

psarantonis1

Σαν άνθρωπος αλλά κυρίως και σαν μουσικός έχει αυτό το μαγικό ταλέντο να ηρεμεί την ψυχή σου με τη μουσική του και τα τραγούδια του. O Ψαραντώνης είναι ένα μοναδικός δεξιοτέχνης μουσικός. Το παίξιμο της λύρας του είναι τελείως διαφορετικό από όλα τα άλλα. Η κοφτή κατακόρυφη δοξαριά του μας παραπέμπει στις απότομες κορυφές της Κρήτης γεμάτες από αγώνες και μύθους, ενώ η φωνή του μας ανεβάζει στα ουράνια πότε απαγγέλλοντάς μας για τον Δία και πότε εξιστορώντας μας τους πανάρχαιους μύθους της Κρήτης.

889176335587

Ο Αντώνης Ξυλούρης ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο το 1964 και μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 δισκογραφικές δουλειές με ελληνική παραδοσιακή μουσική. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός του ότι μας έχει εκπροσωπήσει σαν χώρα σε διάφορα φεστιβάλ του εξετρικού. Πιο συγκεκριμένα, πρώτη φορά πήρε μέρος σε φεστιβάλ το 1982 στην Κολωνία της Δυτικής Γερμανίας σε διοργάνωση του τηλεοπτικού καναλιού WDR. Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης, το 1989 στο “Journée des cinq continents” στη Ζυρίχη και το Άμστερνταμ, ενώ τον Ιούνιο του 1999 πάλι ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο φεστιβάλ “Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων” στο Μαρτινί στην Ελβετία κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές. Ακόμη το 2005 παίζει για τα 20 χρόνια του World Music Institute στο Town Hall της Νέας Υόρκης, το 2007 στο φεστιβάλ ροκ μουσικής “All tomorrow’s Parties” στο Μάινχεντ της Αγγλίας, η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε αυτό το φεστιβάλ, και το 2009 για δεύτερη φορά στο ίδιο φεστιβάλ στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το οποίο επιμελήθηκε ο Nick Cave.

Ο ίδιος παρόλο που έχει καταφέρει πολλά με τη μουσική του δεν θέλησε ποτέ να γίνει εμπορικός και να εκμεταλλευτεί το όνομά του, αλλά φρόντιζε πάντα να τηρεί τις προσωπικές του βασικές αρχές. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του γνωρίζει πως θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά περισσότερα στη δισκογραφία αλλά προτιμάει να ασχολείται με την καλή παραδοσιακή μουσική και με επιλεγμένα κομμάτια με σοβαρότητα και σεβασμό.

Μέσα στη μουσική που δημιουργεί ζει η μυθολογία της Κρήτης. Μιλάει για τον Δία αλλά και για την κατασκευή της πρώτης λύρας από τον μυθικό βοσκό Χαντίπερα Εκφράζεται με  τη λύρα του και μας μεταφέρει το συναίσθημα του ζωντανού μύθου της πατρίδας του. Γιατί ο Ψαραντώνης ζωντανεύει τους μύθους όχι μοναχά με τη δεξιοτεχνία του αλλά και με την πίστη του σε αυτούς, καθώς τους προσεγγίζει πιστεύοντας στη σύγχρονη παρουσία και την ενέργειά τους.

 

Ο Ψαραντώνης είναι βαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσής μας και όντας απρόοπτος και αποκαλυπτικός θεωρείται σήμερα ως ο στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης, ένα ζωντανό απόσταγμα αρχέγονων μαζί και σύγχρονων μουσικών ιστορήσεων.

 

 

 

Πηγή:  http://www.onsports.gr/Special/item/487555-To-fainomeno-Psarantonis-photos-videos

Share