Είναι εύκολο να υποθέσουμε πως γνωρίζουμε τα πάντα για τη Vodka, καθώς είναι ένα ποτό αρκετά δημοφιλές σε ολόκληρο το κόσμο. Αλλά για να δούμε εσείς ποιά από τα παρακάτω γνωρίζετε;

  1. Η λέξη Vodka προέρχεται από τη σλαβική λέξη voda, η οποία σημαίνει νερό.

 

  1. Μπορεί να παρασκευαστεί παντού αλλά η καταγωγή της είναι από την Ανατολική Ευρώπη. Είναι αμφισβητούμενο για το αν πρωτοφτιάχτηκε στη Ρωσία ή στην Πολωνία. Κάποιοι λένε ότι παράχθηκε στη Ρωσία τον 9ο αιώνα και στην Πολωνία τον 8ο αιώνα, πράγμα όμως που δεν έχει αποδειχθεί, οπότε αυτά αποτελούν απλά υποθέσεις. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία ύπαρξης του ποτού στη Πολωνία ήταν το 1405, ενώ στη Ρωσία το 1751.

 

  1. Η Vodka χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς, όπως και άλλα αλκοολούχα ποτά ιδιαίτερα σε παλαιότερες εποχές. Πιο συγκεκριμένα είχε πωληθεί ως μια πιθανή θεραπεία ενάντια στη πανούκλα. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται άτυπα βέβαια ως φαρμακευτικό ποτό καθώς έχει αποδειχθεί πως μπορεί να ανακουφίσει έναν πονόδοντο αλλά και να προλάβει τη μόλυνση από κισσό.

 

  1. Η τεράστια επιτυχία στις πωλήσεις ξεκίνησε από έναν Ρώσο αγρότη με το όνομα Pyotr Smirnov (σας θυμίζει κάτι;). Δούλευε ως εργάτης στα χωράφια και μπορούμε να πούμε πως είναι ο ορισμός του αυτοδημιούργητου καθώς κατάφερε να επεκτείνει σε τεράστιο βαθμό την παραγωγή του. Και πώς το έκανε αυτό; Καλούσε ανθρώπους από τις γειτονικές φτωχογειτονιές και τους πλήρωνε για να πιούν το ποτό του και να πηγαίνουν να το ζητάνε στις τοπικές ταβέρνες. Έτσι απλα!

 

  1. Τα περισσότερα είδη vodka δεν φτιάχνονται από πατάτες! Παρόλο που είχαν αποδειχθεί βιώσιμη πηγή για τη παραγωγή της, το μόνο που πραγματικά χρειάζεσαι είναι κάτι που να εμπεριέχει ζάχαρη (ακόμα και η ίδια η ζάχαρη)! Οι περισσότερες παράγονται σήμερα έχοντας ως βάση τα σιτηρά.

 

  1. Στη Ρωσία όταν πίνεις τη vodka τσουγκρίζεις πάντα κάνοντας μια πρόποση. Αυτό είναι ένα έθιμο που εχει τις ρίζες του στην εποχή που ζούσε ο Στάλιν καθώς συνηθιζότανε να κάνουν την πρόποση σ’ αυτόν πριν την πιούν. Η ιδέα αυτή βέβαια με τα χρόνια άλλαξε και η πρόποση πλέον εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως με το που και με το ποιον είσαι.

 

  1. Στη Ρωσία η vodka καταναλώνεται πάντα με φαγητό. Συνηθίζεται να συνοδεύει το παραδοσιακό φαγητό με την ονομασία “zakuski” ή τους μεζέδες.

 

  1. Είναι απολαυστικότατη ακόμα και κρύα. Επειδή σαν ποτό έχει γύρω στους 40% βαθμούς αλκόολ, καταναλώνοντάς το κρύο υπάρχει η δυνατότητα του να γευτείς καλύτερα την πλούσια γεύση του, ενώ ταυτόχρονα δροσίζεσαι από το “κάψιμο” που σου προκαλεί.

 

  1. Ένα μπουκάλι vodka μπορεί να στοιχίζει μέχρι και 3 εκατομμύρια! Μιλάμε για την πιο ακριβοπληρωμένη του κόσμου καθώς είναι σχεδιασμένη από τον διάσημο Leon Verres. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος εμφιάλωσής της (3 φορές απεσταγμένη) καθώς και το ότι φιλτράρεται μέσα από πάγο (περιέχει σκαδιναβικό κάβουνο σημύδας και άμμο από τα θρυμματισμένα διαμάντια και πολύτιμους λίθους). Το μπουκάλι από μόνο του αποτελεί ένα έργο τέχνης, αφού είναι κατασκευασμένο από πλατίνα και ρόδιο εγκιβωτισμένο μέσα σε ένα επιστρωμένο από διαμάντια κρυστάλλινο μπουκάλι με χρυσές ετικέτες και λουράκι λαιμού φτιαγμένο από διαμάντια.

10. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να φρεσκάρετε τα ρούχα σας, αφού σκοτώνει τα μικρόβια, δεν έχει μυρωδιά και δεν αφήνει κανένα σημάδι!

~Kατράδη Ρούλα~

Share