Ένα από τα πιο βασικά ποτά που μπορείς να συναντήσεις σε οποιοδήποτε μαγαζί  είναι το ουίσκι Jack Daniel’s. Εμείς οι Έλληνες το έχουμε λατρέψει καθώς είναι αρκετά διαδεδομένο, αλλά πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει τεράστια ζήτηση ακόμα και σε χώρες με νομοθεσία που απαγορεύει την κατανάλωση αλκολούχων.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως πόσα πραγματικά γνωρίζετε γύρω από το συγκεκριμένο ουϊσκι; Αλλά μην ανησυχείτε εμείς είμαστε εδώ να σας παρουσιάσουμε πληροφορίες που θα σας κάνουν να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα!

1. Το αποστακτήριο του Jack Daniel’s είναι το παλαιότερο εγγεγραμένο αποστακτήριο στις ΗΠΑ. Παρόλο που άλλες εταιρίες προσπαθούν να διεκδικήσουν αυτόν τον τίτλο, το Jack Daniel ουίσκι τον κερδίζει δικαιωματικά αφού η ημερομηνία εγγραφής του ξεκινάει πιθανώς από το 1866, από έναν έφηβο με το όνομα Jack Daniel.

2.Το Jack Daniel δεν ήταν το πραγματικό όνομα του ιδρυτή της. Το πραγματικό όνομα του Jack Daniel ήταν Jasper Newton Daniel.

3. Κατασκευάζεται σε περιοχή που απαγορεύονται τα ποτά. Και ναι είναι γεγονός το πιο γνωστό ουίσκι του κόσμου παρασκευάζεται σε χώρα στην οποία δεν μπορεί να πουληθεί! Μιλάμε για την περιοχή Lynchburg, της οποίας η νομοθεσία απαγορεύει την κατανάλωση οποιουδήποτε αλκολούχου ποτού. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις και να δοκιμάσουν το ουϊσκι μόνο αφού έχουν πληρώσει την “ενισχυμένη περιήγηση”.

June_Comunity_Jack-Daniels

4. Μπορεί να γίνει αγορά απευθείας από το αποστακτήριο. Ενώ η νομοθεσία απαγορεύει ρητά την κατανάλωση κανείς δεν απαγορεύει την πώληση φιάλης. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να αγοράσει αναμνηστικό μπουκάλι χωρίς όμως ουίσκι φυσικά μέσα!

5. Μπορείς να αγοράσεις το δικό σου βαρέλι Jack Daniel’s. Η τιμή του είναι αρκετά υψηλή αλλά έχεις τη δυνατότητα αν πραγματικά το θές! Και αν δεν μπορείς να πας μέχρι το Τενεσί μην σκάς! Στείλτους ένα mail, πές τους απλά τις γευσικές σου προτιμίσεις και έρχετε σπίτι σου! Θα έλεγε κανείς πως ίσως να είναι το ιδανικό δώρο που μπορεί να κάνεις σε έναν άντρα είτε είναι πατεράς, σύζυγος, αδερφός αρκεί φυσικά να το αντέχει η τσέπη σου!

6.Έχει καταγραφεί στις κορυφαίες πωλήσεις στην Αμερική. Μόνο το 2014 η εταιρία πούλησε μπουκάλια Jack Daniel συνολικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολλαρίων!!! Οπότε αν υπολογίσει κανείς ότι ένα μπουκάλι στοιχίζει γύρω στα 20$ η εταιρία κατάφερε μέσα σε ένα έτος να δώσει 150 εκατομμύρια μπουκάλια Jack Daniel και αυτό μιλώντας μόνο για την Αμερική!

7. Υπάρχουν πολλά είδη Jack Daniel’s. Αρκετά διαδεδομένο είναι το No.7. Υπάρχει ακόμα το Gentleman Jack, διπλά φιλτραρισμένο, αλλά και διάφορες άλλες ποικιλίες από μέλι και κανέλλα. Επιπλέον κατά καιρούς βγαίνουν limited εκδόσεις μπουκαλιών, με αρκετά γνωστή τη συλλογή Sinatra Century η οποία είναι αφιερωμένη στον τραγουδιστή Frank Sinatra για τα 100α γενέθλια του.

frank

8.Με βάση την παραπάνω πληροφορία αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός του ότι το συγκεκριμένο ουϊσκι ήταν το αγαπημένο του Frank Sinatra. Για την ακρίβεια το αγαπούσε τόσο πόλυ που θάφτηκε με ένα μπουκάλι Jack Daniel’s συνοδευόμενο από ένα Zippo αναπτήρα αλλά και ένα Camel πακέτο τσιγάρα!

9.Ο ιδρυτής αγόρασε το αποστακτήριο όταν ήταν ακόμα έφηβος. Πιο συγκεκριμένα κάποιες αναφορές λένε ότι η ημερομινία γέννησης του ήταν το 1850. Αυτό σημαίνει πως αγόρασε την εταιρία στα 13 του και πως όταν αυτή καταγράφτηκε επίσημα εκείνος ήταν 16. Άλλες αναφορές μιλούν για χρονολογίες γέννησης του 1856 και του 1849. Όπως και αν τελικά είναι τα πράγματα ο ιδρυτής της ήταν ακόμα έφηβος όταν πήρε την απόφαση της αγοράς της.

10.Εσύ γνωρίζεις άραγε τι συμβολίζει το νούμερο 7 στο Jack Daniel’s; Η αλήθεια είναι ότι εδώ κυριαρχεί ένα μυστήριο γύρω από το 7. Η πιο δημοφιλής θεωρία βασίζεται στο ότι το 7 ήταν ο αριθμός με τον οποίο καταχωρήθηκε το αποστακτήριο στη κυβέρνηση για πρώτη φορά και από τότε έχει κυριαρχήσει. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι δηλώνει τον αριθμό των εραστών του Jack Daniel. Μια φορά κάνεις τελικά δεν φαίνεται να γνωρίζει στα σίγουρα!

jack-daniels-old-no-7-brand

11. Το άγαλμα το οποίο έχει στηθεί προς τιμή του είναι πάρα πολύ ψηλό και ουσιαστικά παρουσιάζει έναν άνθρωπο, ο οποίος σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα ήταν αρκετά κοντός σε σχέση με το μέσο όρο της εποχής που ζούσε.

12.Ο Jack Daniel πέθανε κλωτσώντας το χρηματοκιβώτιο του. Παρόλο που ακούγεται εντελώς παράξενο αποδείχτηκε ότι όντως η ιστορία αλήθευει. Η ιστορία της βιογραφίας ξεκινάει με την αναφορά ενός χρηματοκιβωτίου, στο οποίο φυλαγόντουσαν μέσα όλα τα βιβλία της εταιρίας. Το χρηματοκιβώτιο αυτό το άνοιγε συνήθως ο ανιψιός του Jack, Lem Motlow. Ένα πρωϊνό λοιπόν που εκείνος είχε αργήσει να έρθει, ο Jack προσπαθούσε να το ανοίξει χάνωντας κάποια στιγμή τη ψυχραιμία του, αφού δεν μπορούσε να θυμηθεί τον κωδικό. Εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε να το κλωτσάει με δύναμη τραυματίζοντας το πόδι του και σπάζωντας το δάχτυλό του. Τελικά όντας άτυχος αυτός ο τραυματισμός οδήγησε σε μόλυνση του αίματος όσπου το 1911 κατέληξε να πεθάνει. Πριν πεθάνει έγραψε την μισή εταιρία στον αγαπημένο του ανηψιό Motlow, ο οποίος έπειτα την αγόρασε ολόκληρη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.thrillist.com/drink/nation/facts-about-jack-daniels-tennessee-whiskey/food-and-drink

Share