Πόσες φορές άραγε σας έχει τύχει, να δοκιμάσετε ένα κρασί και η γεύση του να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας; Ίσως και να είναι πιο πολλές από όσες φαντάζεστε. Μην ανησυχείτε καθόλου όμως έχουμε καλά νέα για εσάς!

Μια πολύ πρόσφατη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το «Κέντρο γεύσης και διατροφικής συμπεριφοράς» στη περιοχή Ντιζόν της Γαλλίας, ήρθε να επαληθεύσει ένα πολύ μεγάλο μύθο: Το τυρί βοηθάει το κρασί να αναδείξει τη γεύση του και στην ουσία την καλυτερεύει! Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο γνωστό περιοδικό «Journal of Food Science».

Η έρευνα αυτή εκτελέστηκε με την βοήθεια 31 ειδικών στον οίνο. Από εκείνους ζητήθηκε η βαθμολόγηση 4 διαφορετικού τύπου κρασιών (2 λευκά, 2 ερυθρά) πριν και μετά τον συνδυασμό τους με μια ποικιλία από μαλακά και σκληρά τυριά.

Μετά την κατανάλωση των τυριών, στην πλειονότητα των βαθμολογιών, σημειώθηκε υψηλότερο σκορ στην γεύση των κρασιών. Ενώ πολύ λίγες βαθμολογίες κατέγραψαν αρνητική την επίδραση των τυριών στο κρασί.

Για παράδειγμα τα κόκκινα κρασιά έχασαν κάποια δριμύτητα και απέκτησαν φρουτώδη αρώματα αφού συνδυάστηκαν με οποιοδήποτε σερβιρισμένο τυρί υπήρχε.

Η ουσία του πειράματος ήτανε μια και μοναδική. Το τυρί δίνει στο κρασί μια πιο ευχάριστη γεύση και ταυτόχρονα μειώνει την αίσθηση της «απέχθειας» που συνδέεται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η επικεφαλής της έρευνας Mara Galmarini δήλωσε στο Telegraph: «Χάρη στην έρευνά μας, μάθαμε ότι η διάρκεια της αποστροφής που μπορεί να μας δημιουργήσει κάποιο κρασί, μπορεί να μειωθεί σημαντικά μετά την κατανάλωση τυριού. Όλα τα σερβιρισμένα τυριά είχαν τα ίδια αποτελέσματα. Με λίγα λόγια εάν έχουμε μια ποικιλία τυριών, το κρασί μας πιθανώς να έχει καλύτερη γεύση ανεξαρτήτως επιλογής».

Οπότε από εδώ και πέρα ακόμα και αν η αγορά του κρασιού σας δεν βγήκε και τόσο πετυχημένη μην αγχώνεστε! Επιλέξτε κάποιο τυρί της αρεσκείας σας και τα αποτελέσματα θα είναι εγγυημένα!

Share